News

Ungaria, reacţie furibundă după ce România n-a fost primită în Schengen: “Ipocrizie fără margini”

Ministrul de externe ungar a criticat respingerea aderării României și a Bulgariei în Schengen, susținând că acum UE nu mai vorbește de unitate
10.12.2022 | 14:15
Ungaria reactie furibunda dupa ce Romania na fost primita in Schengen Ipocrizie fara margini
Péter Szijjártó, mesaj dur pentru Olanda și Austria. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a acuzat Olanda și Austria de ipocrizie pentru votul de respingere a aderării României și Bulgariei la Schengen, susținând că acum cele două țări au uitat de unitatea UE.

Ungaria, critici la adresa Olandei și Austriei

Ungaria, care a susținut aderarea României și a Bulgariei la Schengen, la fel ca restul celor 25 de state europene, a criticat acum poziția Olandei și a Austriei de a bloca aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen. Ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a acuzat acum cele două țări de ipocrizie după această decizie. Poziția acestuia vine în contextul în care Ungaria a fost des criticată pentru veto-ul său în afacerile europene, cel mai recent opunându-se ajutorului financiar de 18 miliarde destinat Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“De ce nu s-au putut alătura, totuşi? Ei bine, pentru că două state membre – Austria şi Olanda – au respins prin veto primirea lor. Toţi ceilalţi au fost pentru.

Acum unde sunt comentatorii profesionişti, unde sunt cei îngrijoraţi pentru unitatea UE, unde sunt europarlamentarii care doresc să desfiinţeze luarea deciziilor în unanimitate, unde sunt jurnaliştii liberali mainstream, care se plâng mereu, unde sunt birocraţii de la Bruxelles, unde sunt miniştrii guvernelor liberale?”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul ungar.

ADVERTISEMENT

Atac la criticii Ungariei

Oficialul maghiar a subliniat că tăcerea ce vine din partea „liberalilor” din UE trebuie să fie comparată cu “zgomotul” care însoţeşte fiecare poziţie naţională a maghiarilor, în cadrul disputelor de la Bruxelles.

„Comparați această tăcere actuală cu zgomotul care însoțește fiecare poziție națională maghiară în dezbaterile de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Majoritatea liberalilor și-au expus din nou ipocrizia incomensurabilă: dacă o țară din Europa Centrală se opune prin veto, este sfârșitul lumii, distrugerea unității europene, iar dacă vest-europenii se opun prin veto, este în regulă…”, și-a încheiat mesajul Péter Szijjártó.

Poziția acestuia vine la doar câteva zile după ce ministrul de interne ungar, Bence Retvari, a reiterat faptul că Ungaria susține aderarea la Schengen a României și Bulgariei, alături de Croația, subliniind că aderarea țării noastre ar facilita trecerea graniței pentru etnicii maghiari care trăiesc în România.

ADVERTISEMENT