Life

Când se fac, de fapt, mucenicii. Unde trebuie să-i duci înainte să-i împarți

Pe ce dată se fac mucenicii în 2023 și ce trebuie să faci cu ei înainte să mergi să-i împarți? Gospodinele din toata țara îi pregătesc.
06.03.2023 | 14:47
Cand se fac de fapt mucenicii Unde trebuie sai duci inainte sai imparti
Când se fac, de fapt, mucenicii. Foto: caietulcuretete.com
ADVERTISEMENT

În fiecare regiune din țară, anual, gospodinele pregătesc mucenici. Aceștia au denumiri diferite în funcție de loc, fiind cunoscuți și ca Sfințișori, Brădoși sau Sfinți, însă menirea lor este să fie împărțiți oamenilor.

Când se fac mucenicii în 2023 și unde trebuie duși înainte de a fi împărțiți

În fiecare an, gospodinele din întreaga țară păstrează tradiția și pregătesc mucenici după cele mai bune rețețe. Fie că sunt denumiți mucenici, Sfințișori, Brădoși sau Sfinți- în funcție de regiune- aceștia având forma cifrei opt, de melc sau de spirală, ei trebuie duși la biserică pentru a fi sfințiți, apoi se împart oamenilor.

ADVERTISEMENT

Mucenicii se fac pe data de 9 martie, atunci când sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici. Tot atunci se pregătesc și turte, modelate în chip de om, ce poartă numele de Uitate. Acestea se împart, de asemenea, de obicei copiilor, pentru a fi mâncate cu miere.

Preparatul tradițional îi semnifică pe cei 40 de Mucenici Sevastia, un grup de soldați romani care au luptat pe timpul persecuțiilor creștinilor din anul 320, deveniți martiri după ce oasele le-au fost zdrobite, iar trupurile incendiate.

ADVERTISEMENT

Soldații au stat timp de opt zile în temniță, de aici și forma mucenicilor, loviți cu pietre și ademeniți cu diferite daruri, urmând ca după toate chinurile îndurate să fie condamnați la moarte prin înghețare în lac.

Cum se fac mucenicii moldovenești

Pentru a face mucenici moldovenești ai nevoie de: 500 de grame de făină, 290 de ml de lapte călduț, 4 gălbenușuri, 80 de ml de ulei vegetal, 120 de grame de zahăr, 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță de esență de vanilie și 1 praf de sare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru uns înainte de copt este nevoie un ou și o lingură de lapte, iar pentru sirop și uns mucenicii de 120 de ml de lapte, 80 de grame de zahăr, o esență de vanilie, coaja de la o portocală, 100 g de miere și 150 g de nucă.

Pașii de urmat pentru prepararea aluatului pentru mucenici sunt: se pune laptele la încălzit împreună cu zahărul și drojdia. Făina se adaugă într-un bol, în mijloc se face o gaură- unde se pun sarea, drojdia, gălbenușurile și coaja de lămâie.

ADVERTISEMENT

Se frământă și pe parcurs se încorporează și uleiul, până când devine elastic și omogen. Aluatul se lasă la dospit timp de o oră, apoi se pune pe o suprafață  unsă cu ulei și se împart în 8 părți egale din care se rulează bastonașe lungi de circa 60 de cm.

Apoi se rulează dintr-o parte într-un sens și din cealaltă în sens opus. Mucenicii se pun în tavă și apoi se lasă la odihnit încă 25 de minute. Se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, după ce au fost unși cu amestecul de ou și lapte. Se lasă la copt pentru maxim 18 minute.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților