News

Candidații la CSM din partea societății civile. Cine este omul din „familia PSD” și cine este cel susținut de Noua Dreaptă

Șapte persoane și-au depus candidaturile pentru a funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca reprezentat al societății civile
08.12.2022 | 13:47
Candidatii la CSM din partea societatii civile Cine este omul din familia PSD si cine este cel sustinut de Noua Dreapta
Ioan Sas, Marina Ioana Alexandru și Gabriel Liviu Ispas, printre candidații înscriși la alegerile CSM. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși candidații la o funcție de membru în CSM ar trebui să fie apolitici, trei dintre cei șapte înscriși au legături sau au fost membri ai unor partide politice.

Candidații la CSM din partea societății civile

În data de 19 decembrie Comisia juridică a Senatului urmează să ia în discuție candidaturile pentru funcția de membru al CSM din partea societății civile. Cei doi candidați ce vor fi votați de către Senat vor avea drept de vot în plenul CSM în următorii șase ani și vor beneficia de un salariu uriaș și de o serie de alte privilegii.

ADVERTISEMENT

De departe, cel mai controversat nume dintre cei înscriși este cel al fostului procuror din Brăila Fănel Mihalcea, pensionat în anul 2017 și beneficiar al unei pensii speciale de 264.924 de lei în anul trecut. În declarația de avere acesta nu are trecut niciun cont de economii, însă precizează că deține două autoturisme, un BMW și un Porsche, fabricate în 2013, respectiv 2016. Soția acestuia are o pensie de 41.000 de lei, venitul fiind trecut ca sursă doar farmacie, dar și active financiare de peste trei milioane de lei, tot din „farmacie”.

În dosarul său de candidat acesta a adăugat scrisorile de susținere din partea Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni dar și de către Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, asociație fondată în anul 2019 de către trei judecători bihoreni, Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc și Traian Munteanu, anchetați în trecut de către DNA pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului, scoși în cele din urmă de sub urmărire după clasarea dosarelor.

ADVERTISEMENT

După pensionare, fostul procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a fost numit în structuri de conducere ale Transelectrica și Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați. Numirea sa în aceste structuri a fost făcută cu susținerea PSD, legăturile acestuia cu social-democrații sunt cunoscute în presa locală. Fiica acestuia, Silvia-Claudia Mihalcea, a fost numită la propunerea PSD în decembrie 2021 secretar general al Camerei Deputaților, funcție pe care a mai ocupat-o între 2017 și 2021. Licențiată în drept la Universitatea Nicolae Titulescu, cu un master la Universitatea Ecologică, dar și cu studii la Colegiul Național de Apărare, în 2020 presa o numea „prințesa sporurilor” – în condițiile în care încasa un spor de 3.000 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă la salariul de secretar general al Camerei.

Potrivit declarației de avere, Silvia Mihalcea deține două apartamente în Capitală, unul de 160 de metri pătrați achiziționat în 2010, atunci când mama ei a împrumutat-o cu 635.000 de lei. În prezent, salariul ei este de 177.000 de lei. Presa locală a scris în ultimii ani că Silvia Mihalcea este partenera de viață a greului din PSD, Marian Neacșu, actual secretar general al guvernului, cei doi mergând împreună la nunta fiului lui Dragnea. Numele ei apare în stenogramele dosarului din 2014 în care procurorii DNA i-au cercetat pe Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, atunci când Silvia Mihalcea era director general la Registrul Comerțului. În interceptările procurorilor Hrebenciuc se referă la fiica lui Fănel Mihalcea ca „fata mea” – lăsând să se înțeleagă că are influență asupra ei, după ce aceasta a lucrat timp de zece ani la cabinetul lui.

ADVERTISEMENT

Alți candidați cu legături politice

Un alt candidat care vrea să devină membru CSM este avocatul Gabriel Liviu Ispas, conferențiar universitar la Universitatea București și SNSPA, doctor în drept și licențiat în drept și teologie. Acesta este fost membru PSD, fiind secretar de stat la Ministerul Educației în Guvernul Tudose, demisionând în 2019. „Când vezi că promovarea în funcții publice este o glumă sinistră, că în locul valorii se promovează impostura, incultura și dependența totală de șef, îți dai seama că lucrurile merg într-o direcție greșită”, și-a justificat acesta demisia la acea dată. Ulterior s-a înscris în partidul ProRomânia, unde a candidat fără succes pentru un mandat de europarlamentar.

Acesta a comentat acid recenta interpretare a ÎCCJ privind prescripția după decizia CCR din această vară. „Toți deontologii vad în minuta ICCJ de azi o scăpare a unor infractori! Nimic mai eronat! Orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive! Faptul că statul român e slab și pervers nu ar trebui să surprindă pe nimeni! Să trimiți în judecată persoane la 8 ani de la presupusa săvârșire a unei infracțiuni nu e ok! Politica penală a statului român e praf! Nu aș vrea să vorbesc acum de cei care au “nășit” codul penal și codul de procedură penală! Avem ce merităm!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Un alt candidat ce a fost membru PSD în trecut este și avocatul Ioan Sas, susținut pentru această candidatură de către Uniunea Națională a Barourilor din România. Consilier județean în Maramureș și membru PSD, acesta a demisionat din ambele funcții la finalul anului 2020, nemulțumit de modificarea la centru a listelor pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Plasat inițiat pe o poziție eligibilă pentru Senat, acesta a fost înlocuit cu omul de afaceri local Sorin Vlașin, președintele PSD Sighetul-Marmației. „De astăzi, drumurile mele se despart de PSD! Noaptea ca hoții. Versiune de Maramureș”, a scris acesta pe Facebook.

Ioan Sas este un cunoscut interpret de muzică populară, fiind des invitat la emisiunile de muzică populară, cu propriul său canal pe YouTube, unde cântă atât vocal cât și la taragot.

Candidatul Noii Drepte în CSM

Printre cei șapte candidați se numără și avocata Marina Ioana Alexandru. Pe pagina sa de Facebook aceasta a catalogat decizia CCR privind constituționalitatea legilor justiției drept „o lovitură de stat” și o „legalizare a anarhiei”, în referire la prevederea privind întâietatea deciziilor CJUE. Cu o poziție critica față de legislația privind vaccinarea, aceasta are nenumărate postări aparent religioase, considerând că Biserica Ortodoxă Română se află sub atac și în pericol de a fi nimicită.

Ioana Alexandru a participat alături de personaje asociate cu extrema dreapta din România la mai multe proteste față de vaccinarea obligatorie. De altfel aceasta candidează la CSM cu susținerea a nenumărate organizații și asociații religioase cu iz naționalist precum asociațiile pentru revigorarea tradiției, cea a polițiștilor creștini, a crescătorilor de animale cut, a familiei ortodoxe, Asociația Dumnezeu Popor și Țară, Asociația Ortodoxă Cuantică și multe altele similare. De altfel aceasta a depus o listă cu nu mai puțin de 83 de astfel de asociații ce îi susțin candidatura. De semnalat că printre aceste asociații se numără și asociația de inspirație legionară Noua Dreaptă.

În CV-ul acesteia, la rubrica educație și activitate aceasta trece în primul rând: „Ortodoxă, primită și moștenită din familie”, la care adaugă cariera sa de avocat în Baroul București.

Cine sunt ceilalți trei candidați

Un alt candidat pentru poziția de membru al CSM este și avocata Geta Lupu din Iași, care se bucură de susținerea Uniunii Generale a Industriașilor din România UGIR, recomandare semnată de omul de afaceri George Constantin Păunescu. Alte asociații ce susțin candidatura acesteia sunt cele ale femeilor antreprenor, Colegiul Medicilor Neamț, dar și ale Asociațiilor Familia Tradițională și Rezerviștilor Militari pentru Dezvoltare Antreprenorială și Comunitară.

Fundația Camera de Arbitraj și Mediere, ONG-ul care a reușit în 2017 să-l impună în CSM pe Romeu Chelariu, o susține în acest an pe Irinei Ioana Rusu, consilier juridic la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecție Socială.

Ultimul candidat înscris este grefierul Cătălin Aurel Trăistariu, susținut pentru această funcție de către Blocului Național Sindical, de către Societatea Timișoara și Asociația Voci pentru Democrație în Justiție – VeDem Just, asociație din care face parte și Cristi Danileț.

Moștenirea „civililor” din CSM

Doi dintre cei șapte candidați îi vor înlocui pe actualii reprezentanți din CSM ai societății civile: Victor Alistar și Romeo Chelaru. Trebuie subliniat că cei doi au votat constant alături de majoritatea formată în jurul Liei Savonea în CSM, susținând toate modificările aduse legilor justiției în epoca Dragnea, inclusiv înființarea Secției Speciale.

Această susținere venea după ce în anul 2018 cei doi s-au plâns Curții Constituționale că sunt discriminați, pe motiv că nu sunt plătiți la fel ca magistrații aleși în CSM, asta deși reprezentanții societății civile participă doar la ședințele de plen ale consiliului. Curtea le-a refuzat plângerea, însă patru luni mai târziu, prin modificările aduse legilor justiției, Comisia Iordache le oferea celor doi atât salariul dorit cât și rangul de demnitari. În urma acestei modificări, veniturile celor doi au sărit de la circa 26.000 de lei la peste 165.000 de lei. Mai mult, cei doi au profitat din plin și de beneficiile calității de demnitar, fiind singurii membri CSM care şi-au angajat atât un director de cabinet cât şi un consilier.

Anul trecut, Victor Alistar a încasat ca indemnizație și diurnă de detașare din partea CSM suma de 467.000 de lei.

ADVERTISEMENT