News

Capacitatea de testare pentru COVID-19 va creşte în următoarele săptămâni. Câte examinări se vor face zilnic

14.04.2020 | 12:17
Capacitatea de testare pentru COVID19 va creste in urmatoarele saptamani Cate examinari se vor face zilnic
ADVERTISEMENT

Capacitatea de testare pentru COVID-19 va creşte în următoarele săptămâni pe teritoriul României. Autoritățile anunță că în următoarele zile se vor face un număr mult mai ridicat de examinări zilnic.

Capacitatea de testare pentru COVID-19 va creşte în următoarele săptămâni. Câte examinări se vor face zilnic

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, dă asigurări că în următoarele săptămâni în România se vor testa mult mai multe persoane decât în prezent.

Până la această oră, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că pe teritoriul țării noastre au fost efectuate 67.207 teste de COVID-19.

În România sunt în acest moment 57 de centre de testare, dintre care 43 sunt active. Capacitatea de testare a crescut în ultimele săptămâni. Am testat din ce în ce mai mult de la o zi la alta.

Pe măsură ce capacitate de testare crește ne așteptăm să ajungem la 7000 de teste în 1-2 săptămâni.

Am convocat medici epidemiologi, imunologi, cunoscuți pentru a reevalua acest protocol de testare. Ne-am întâlnit luni la minister, ne vom întâlni și miercuri pentru a analiza planul de testare”, a spus Moldovan la Digi 24.

Cei din prima linie, vizați de noul val de testări

În acest moment, un procent uriaș din cei aproape 7000 de bolnavi de coronavirus din România vin din rândul cadrelor medicale. Horațiu Moldovan anunță că autoritățile mizează pe creșterea testării în zona personalului din ”prima linie”.

”Dorim să mărim numărul de testări în zona de dializă, a cadrelor medicale și a celor din prima linie. În zilele viitoare, când se va lua o decizie vom veni cu mai multe precizări despre acest plan”, a adăugat Moldovan.

România are 3000 de internați de COVID-19

Conform aceluiași oficial din Ministerul Sănătății, România are circa 3000 de pacienți internați cu coronavirus. Dintre aceștia, un număr destul de mic este în zona de terapie intensivă a spitalelor și a zonelor de ventilație.

”În acest moment avem peste 3000 de pacienți internați cu COVID-19. Aproape 200 sunt la ATI. Ventilați mecanic sunt 34. În condițiile în care dispunem de 400 de astfel de paturi. Dacă vârful pandemiei nu depășește dublul celui actual, suntem pregătiți să facem față”, a încheiat secretatul de stat.