News

Cât încasează statul la fiecare litru de carburant. Bugetul profită cel mai mult de recentele scumpiri

Reducerea accizei la carburanți reprezintă renunțarea de către stat la o parte din profiturile pe care le obține în plus în urma recentelor majorări ale prețului la pompă.
22.02.2022 | 20:30
Cat incaseaza statul la fiecare litru de carburant Bugetul profita cel mai mult de recentele scumpiri
Jumătate din prețul la pompă al carburanților este reprezentat de TVA și accize/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din prețul unui litru de benzină sau motorină, statul român primește mai mult de jumătate, sub formă de TVA, accize, revedențe sau din alte impozite aplicate producătorilor.

În aceste condiții, anunțata reducere a accizei cu un leu reprezintă, în primul rând, renunțarea la profitul pe care statul l-ar obține din scumpiri în calitate de principal beneficiar al acestora și mai puțin renunțarea la niște bani deja prevăzuți în buget.

ADVERTISEMENT

Numai din TVA și accize, statul bagă în buzunar jumătate din banii plătiți la pompe, însă profitul îi este majorat și de alte taxe și impozite.

Jumătate din prețul la pompă merge la buget

În această lună au fost zile în care prețul unui litru de benzină a ajuns și la 7,13 lei, ceea ce înseamnă că la un nivel al taxei pe valoarea adăugată de 19%, statul a încasat 1,35 lei pe litru.

ADVERTISEMENT

Sumele sunt și mai mari în cazul accizelor pentru diferitele categorii de carburanți: 2,226 lei pe litru la benzina cu plumb, 1,892 lei pe litru la benzina fără plumb și 1,734 lei pe litru la motorină.

Asta înseamnă că, doar la pompă, statul încasează pentru fiecare litru de benzină cu plumb vândută la prețul de 7,13 lei nu mai puțin de 3,57 lei, adică jumătate.

ADVERTISEMENT

Două feluri de redevențe petroliere

Însă înainte de momentul în care carburanții ajung în benzinării, statul mai încasează și redevențe pentru zăcămintele de petrol exploatate de teritoriul României, cei mai mari plătitori de redevențe petroliere fiind OMV  Petrom și Romgaz.

Redevențele petroliere sunt de mai multe tipuri, prima dintre ele fiind o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase din zăcămintele petroliere. Astfel, redevența este de 3,5% din valoarea producției în cazul zăcămintelor care produc sub 1.000 de tone pe trimestru, 5% pentru zăcămintele din care sunt extrase între 1.000 și 2.000 de tone pe trimestru, 7% pentru o producție trimestrială între 2.000 și 10.000 de tone, iar nivelul maxim este de 13,5% pentru zăcămintele care produc peste 10.000 de tone.

ADVERTISEMENT

Începând cu luna mai 2019, în urma unui ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), companiile care extrag țiței pe teritoriul național plătesc această redevență în funcție de cotația barilului  Brent pe bursa de la Londra.

Un al doilea tip de redevență petrolieră este o cotă de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului.

De menționat este că această cotă de 10% este plătită și pentru petrolul extras din alte țări, dacă ajunge să fie transportat prin sistemul național de oleoducte.

De asemenea, statul se face părtaș și la prosperitatea companiilor petroliere, prin intermediul impozitului de profit de 16%, profit care este obținut tot prin faptul că bieții contribuabili vin în benzinării să-și facă plinul.

Statul renunță la un leu din 3,5

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat, marți, reducerea temporară a accizei la carburanți cu un leu pentru a proteja populația de impactul creșterii prețurilor.

Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Câciu pe Facebook.

Asta înseamnă că statul renunță la un leu din cei 3,57 lei pe care îi primește doar de la pompă, fără a pune la socoteală și celelalte surse de venit pe care le are în urma extragerii petrolului.

PNL a fost de acord cu măsura propusă de ministrul PSD al Finanțelor însă președintele Florin Cîțu a vrut asigurări că reducerea accizei va duce și la scăderea prețurilor, astfel încât veniturile care nu se vor mai încasa la buget să nu ajungă la companiile petroliere.

Ca principiu suntem de acord, problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. 3 miliarde, să îi luăm de la buget, să îi dăm companiilor şi să nu răspundă nimeni…”, a spus Cîțu.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”