News

Cardurile pentru profesori, distribuite de Poșta Română. Când va ajunge la dascăli prima didactică de 1.500 de lei

Profesorii din România mai trebuie să aștepte până spre finalul lunii octombrie până se vor bucura de prima didactică de 1.500 de lei promisă de Guvern.
04.10.2023 | 16:19
Cardurile pentru profesori distribuite de Posta Romana Cand va ajunge la dascali prima didactica de 1500 de lei
Cardurile pentru profesori, distribuite de Poșta Română. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului investițiilor Adrian Câciu, distribuirea cardurilor se va face prin Poșta Română, începând cu 10 octombrie, astfel că se explică de ce va dura aproape 10 zile până cardurile vor ajunge în posesia profesorilor. Cel mai târziu cardurile vor ajunge la profesori în perioada 20-27 octombrie, transmite Câciu.

Cardurile pentru profesori, distribuite de Poșta Română

”Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a declarat Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

Vor primi aceste carduri cu 1.500 de lei profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Prima de carieră didactică a fost gândită pentru a susține ”cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”.

Trebuie menționat că această sumă de 1.500 de lei poate fi cheltuită doar pentru anumite lucruri care au legătură directă cu locul de muncă, aici fiind incluse ”cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora, cheltuieli pentru echipamente IT și cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora”.

ADVERTISEMENT

Totuși, 30% din valoarea acestei prime poate fi folosită pentru orice, fără a fi nevoie de justificare și factură. Conform legii, prima de carieră didactică se plătește într-o singură tranșă în octombrie 2023 și nu mai poate fi utilizată în anul școlar 2023-2024. Guvernul nu i-a uitat nici pe cei încadrați ca personal nedidactic.

Aceștia vor primi o ”primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar”.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților, profesorii pot să-și cumpere, pe scurt, cu cei 1.500 de lei cărți de specialitate sau echipamente IT, iar lista cu profesorii beneficiari a fost întocmită de inspectoratele școlare. Trebuie menționat că cei care au intrat acum în sistem în urma concursului de Titularizare 2023 nu vor beneficia de aceste prime în acest an.

Profesorii au protestat în acest an chiar în momentul în care elevii se pregăteau de Bac, nemulțumiți de salariile mici și de situația dezastruoasă în care a ajuns învățământul românesc după 30 de ani de guvernare lamentabilă. Politicienii au reușit până la urmă să oprească greva cu diverse promisiuni de măriri salariale din 2024.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pentru a-i determina să se întoarcă la catedră, cei care conduc țara au apelat la arma lor ”secretă”: voucherul. Astfel, profesorii așteaptă aceste vouchere pentru a-și face viața mai ușoară la clasă, în condițiile în care majoritatea dascălilor scot bani din buzunar pentru a-și putea face treaba cum trebuie.

ADVERTISEMENT