News

Prima zi liberă pentru elevi şi profesori, în acest an şcolar. Când nu se vor ţine cursuri, săptămâna viitoare

Elevii şi profesorii vor avea parte săptămâna viitoare de prima zi liberă din acest an şcolar. Către sfâşitul lunii octombrie vine şi prima vacanţă.
01.10.2023 | 17:58
Prima zi libera pentru elevi si profesori in acest an scolar Cand nu se vor tine cursuri saptamana viitoare
Elevii vor sta acasă în ziua de joi, 5 octombrie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La doar trei săptămâni de la primul clopoţel care a marcat debutul noului an şcolar, elevii vor beneficia de prima lor zi liberă. Se va întâmpla joi, 5 octombrie, zi în care deopotrivă copii şi profesori vor fi scutiţi de cursuri.

Pe 28 octombrie începe prima vacanţă a elevilor

Motivul pentru care nu se ţin ore joi este prilejuit de Ziua Educaţiei, sărbătorită în fiecare an la data de 5 octombrie şi declarată liberă prin contractul colectiv de muncă încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.

ADVERTISEMENT

Ziua Educației este sărbătorită încă din anul 1994, la nivel mondial, pe data de 5 octombrie, însă abia de câţiva ani ea a fost declarată în România una în care nu se fac cursuri.

Pe lângă această zi de joi, pe elevii români îi mai aşteaptă câteva zile libere şi către sfârşitul lunii octombrie, când este programată prima vacanţă din acest an şcolar (28 octombrie – 5 noiembrie).

ADVERTISEMENT

Urmează apoi pentru toţi bugetarii şi, implicit pentru cei din sistemul de învăţământ, minivacanaţa de 1 Decembrie, care anul acesta cade cum nu se poate mai bine. Prima zi liberă, de Sfântul Andrei, este joia, iar Ziua naţională vinerea, astfel că se face punte către weekend încă de miercuri seara, 29 noiembrie.

Vacanţa de iarnă începe sâmbătă, 23 decembrie, şi va dura două săptămâni, până pe 7 ianuarie. Practic, nicio lună nu va trece fără ca elevii să aibă măcar o zi liberă, în afara celor de weekend.

ADVERTISEMENT

Astfel, nu mai departe de luna februarie este programată vacanţa mobilă, aşa-numita vacanţă de schi, pe care inspectoratele judeţene şi cel al municipiului Bucureşti o vor lua la alegere, în intervalul 12 februarie – 3 martie 2024.

După această vacanţă de schi urmează cea mai lungă perioadă de şcoală neîntreruptă, datorată în parte şi faptului că anul viitor Paştele va fi destul de târziu, pe 5 mai. Astfel, vacanţa de primăvară a fost fixată între 27 aprilie şi 7 mai.

ADVERTISEMENT

După această pauză de zece zile se va intra în linie dreaptă spre vacanţa de vară, şapte săptămâni consecutive de cursuri, în care ziua de 1 Iunie pică într-o sâmbătă, iar a doua zi de Rusalii, şi ea liberă prin lege, pică deja în vacanţa de vară, pe 24 iunie.

ADVERTISEMENT
Tags: