ADVERTISEMENT
News

Care este cel mai poluat oraș din România. Capitala se află pe locul 3

Un oraș foarte vizitat este cel mai poluat oraș din România. În clasamentul făcut de AEM se găsește și Capitala.
Autor: Robert Cristea | 19.06.2021 | 18:09
Care este cel mai poluat oraș din România. Capitala se află pe locul 3
Care este cel mai poluat oraș din România. Capitala se află pe locul 3. Foto: Pixabay

Agenţia Europeană de Mediu a anunțat clasamentul celor mai poluate oraşe mari din Europa. Patru locații din România sunt incluse partea de jos a clasamentului care cuprinde 323 de orașe europene.

ADVERTISEMENT

Capitala țării se află pe 263, în timp ce Timișoară s-a clasat pe poziția 267. Cel mai rău stă în mod surprinzător unul dintre cele mai vizitate locuri din România, conform Adevărul.

Care este cel mai poluat oraș din România? Se află pe locul 273 din 323

Potrivit unui clasament publicat de Agenţia Europeană de Mediu, Braşovul este la coada clasamentului oraşelor europene mari în ce priveşte calitatea aerului. Municipiul se situează pe locul 273 din 323 de oraşe europene.

ADVERTISEMENT

„Calitatea aerului în Braşov a fost una moderată, dar au fost şi zile în care calitatea aerului a fost rea şi foarte rea.

Aceste valori au fost înregistrate în special în perioada de iarnă, când se petrec inversiuni termice, când au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor măsurate pentru pulberile în suspensie, fracţia PM10”, a precizat Ioana Benga, şefa serviciului de monitoring al Agenţiei de Protecţia Mediului Braşov.

ADVERTISEMENT

Pe lângă București, Timișoara și Braşov, în top a fost inclus, la categoria oraşelor mari care sunt afectate de poluare, și Botoşani – locul 223. Aici calitatea aerului aici este considerata moderată.

Cele mai poluate orașe din România

  • Botoșani – locul 223 din 323 de orașe europene
  • București – locul 263
  • Timișoara – locul 267
  • Brașov – locul 273
ADVERTISEMENT

În rândul statelor membre UE, cea mai mare poluare a aerului o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia şi România. Astfel, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din:

  • Bulgaria (19,6 ľg/m3)
  • Polonia (19,3 ľg/m3)
  • România (16,4 ľg/m3)
ADVERTISEMENT

La polul opus, concentraţia este cea mai scăzută în zonele urbane din: Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni. La nivel mondial, în 2020, doar 24 din cele 106 ţări monitorizate au respectat recomandările anuale ale OMS pentru poluarea cu PM2,5, mai arată studiul, conform Digi24.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!