Life

Motivul pentru care pușculița de bani are formă de porc. Ce legătură este între cele două

Cunoști de ce pușculița de economii are aspectul unui porc? Care este conexiunea dintre cele două elemente, în realitate.
03.03.2024 | 21:00
Motivul pentru care pusculita de bani are forma de porc Ce legatura este intre cele doua
Cunoști de ce pușculița de economii are aspectul unui porc? Care este conexiunea dintre cele două elemente, în realitate. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Care este motivul pentru care pușculița de bani are formă de porc. Ce legătură este între cele două. Animalul domestic are o simbolistică aparte, fiind crescut în multe gospodării din țara noastră. E sacrificat înainte de Crăciun.

Cunoști de ce pușculița de economii are aspectul unui porc? Care este conexiunea dintre cele două elemente, în realitate

Cunoști de ce pușculița de economii are aspectul unui porc? Care este conexiunea dintre cele două elemente, în realitate. Imaginea acestui animal este folosită drept un talisman norocos încă din cele mai vechi timpuri.

ADVERTISEMENT

Obiectul care are rolul de păstra banii a apărut pentru prima oară în Evul Mediu timpuriu. La momentul respectiv mistrețul și porcul simbolizau prosperitatea și abundența pentru multe culturi din Europa, dar și din restul lumii.

În plus, foarte mulți specialiști consideră că imaginea acestui animal este una psihologică. S-a format această idee în vremurile grele din epoca mijlocie când în subconștientul oamenilor s-a creat ideea de a strânge bani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă explicație despre legătura dintre pușculița în forma de porc și bani a fost scrisă în cartea Las cosas nuestras de cada dia. Teoria a fost explicată de scriitorul și fizicianul Charles Panati, în anul 1987.

Specialistul povestea în rândurile manuscrisului că în Anglia, în epoca medievală, se foloseau pușculițe din lut portocaliu. Ele erau numite pygg, de aici și evoluția la cuvântul porc. Mai târziu, ele au devenit cunoscute cu numele de oale pygg / pygg pots.

ADVERTISEMENT

Care este cea mai veche pușculiță în formă de porc

Cea mai veche pușculiță în formă de porc de pe teritoriul european a apărut undeva în secolul XII-lea. Aceasta se află în Turingia, Germania. La momentul respectiv aceste pușculițe nu erau folosite la scară largă.

Majoritatea aveau forma unei cepe. Mai târziu, acest obiect care păstrează banii a apărut pe insula indoneziană Java, locuitorii de la acea vreme numindu-le celengan. Acestea înseamnă în limba spaniolă „ca un mistreț”.

ADVERTISEMENT

Porcul este văzut ca un talisman norocos în diverse culturi din întreaga lume. Pușculița sub formă de porcușor a devenit un simbol al economisirii pentru viitorm al bogăției și cumpătării, care este păstrat și în ziua de azi.

ADVERTISEMENT