Te-ai întrebat vreodată unde trebuie să ții carnea de porc înainte să o gătești? Multe gospodine aleg să o țină la temperatura camerei, sau în frigider. Asta este însă îl realitate o greșeală destul de mare.
Specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu riscurile la care ne expunem când vine vorba de carne. Este necesar să fim atenți la detalii dacă vrem să ne știm în siguranță.
Carnea de porc, care de altfel e adorată de români, spun specialiștii, este și o sursă de infecție. Asta în special atunci când vorbim de carnea de porc contaminată, de la mistreți și nu numai.
Acest tip de carne poate ascunde paraziți. Iar unul dintre cei mai periculoși este un vierme numit Trichinella. Cum ne infectăm cu el? Prin consumul de carne insuficient gătită, sau procesată termic.
Tocmai din acest motiv, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, trage un semnal de alarmă. Aceasta ne explică ceea ce trebuie să știm pentru a putea fi în siguranță. Unde să ții carnea de porc înainte să o gătești ca să fii în siguranță și să eviți o astfel de posibilă contaminare?
“La trichineloză trebuie să fim atenți la carnea de vânat și de porc care nu a fost suficient preparată din punct de vedere termic. Orice carne care provine de la un animal vânat sau de la un porc crescut în gospodărie, trebuie prima dată să îl ducem la testare pentru că această boală poate determina, începând de la cele mai ușoare faze, adică dureri musculare și articulare, până la manifestări grave cum ar fi localizare cardiacă, localizare cerebrală, localizare oculară care sunt greu de remediat din punct de vedere medical.
Cel mai bine este să verificăm, să controlăm și doar apoi să consumăm preparate din punct de vedere termic”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, pentru DC MEDICAL.
Revenind, deci, unde trebuie să ții carnea de porc înainte să o gătești deci? La congelator. Poate nu te-ai gândit până acum, dar odată ce ajunge la temperaturi scăzute și stă mai mult timp, se reduce și riscul de infecție.
Practic, la temperaturi joase, larvele ajung să fie distruse. Iar dincolo de acest aspect, este important să știm și cum să gătim carnea de porc. Sunt persoane care preferă o carne ceva mai crudă.
Specialiștii ne recomandă însă să gătim suficient carnea de porc. Iar dacă urmăm aceste două sfaturi extrem de utile, riscul de contaminare va fi mult mai mic, iar noi ne bucurăm de un preparat sănătos.
“Înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între -15°C și -25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm. În timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri”, recomandată DSP Hunedoara.