Life

Care este motivul pentru care se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Explicația pomicultorilor români

De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei.
09.04.2024 | 15:14
Care este motivul pentru care se varuiesc pomii in fiecare primavara Explicatia pomicultorilor romani
De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei. Sursa foto: agrointel.ro
ADVERTISEMENT

Care este motivul pentru care se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Explicația pomicultorilor români. Fenomenul este întâlnit în multe dintre curțile oamenilor, care recurg la acest lucru din mai multe puncte de vedere.

De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei

De ce se dau pomii cu var în fiecare primăvară. Dezvăluirea făcută de agricultorii din țara noastră legat de acest obicei. În primul rând, specialiștii spun că este vorba de un lucru pur estetic, dovadă că arată mult mai bine copacii.

ADVERTISEMENT

Varul alb dă o ”pată” tuturor arborilor din curte. În al doilea rând, oamenii trebuie să știe că văruirea nu este nocivă pentru trunchiul pomilor. În al treilea rând, specialiștii spun că tratamentul este unul dezinfectant.

Văruirea este indicată pentru a păstra la distanță mai mulți paraziți care pot provoca probleme scoarței. În plus, prin acest proces se distrug ouăle de insecte și ale paraziților care se găsesc în crăpăturile din scoarță.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. Varul de pe copaci constituie un strat protector în fața razelor solare nocive dacă se aplică la început de primăvară.

Văruirea se face după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. Pe de altă parte, dacă procedeul se face în fiecare toamnă înseamnă că are rolul de a combate crăparea în nopțile reci și geroase de iarnă.

ADVERTISEMENT

Cum se face, de fapt, văruirea copacilor

Văruirea trunchiului copacilor nu este un proces foarte complicat. Oamenii trebuie să curețe prima oară scoarța cu o perie care nu trebuie să fie foarte aspră. Aceasta îndepărtează foarte ușor mare parte din ouăle insectelor și curăță crăpăturile.

„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată.

ADVERTISEMENT

După două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, a spus horticultorul Călin Ţiplea pentru revista Taifasuri.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni