News

Care este, de fapt, numărul de îmbolnăviri în România? Medicul cu cele mai multe vindecări de COVID-19 din ţară a lămurit situaţia

26.04.2020 | 11:22
Care este de fapt numarul de imbolnaviri in Romania Medicul cu cele mai multe vindecari de COVID19 din tara a lamurit situatia
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Judeţean Timişoara este omul cu cele mai multe vindecări de coronavirus din România. Doctorul a vorbit despre numărul de îmbolnăviri din ţara noastră, care este unul mult mai mare decât cel prezentat de cifrele oficiale.

Care este, de fapt, numărul de îmbolnăviri în România? “Aceste date au un important rol în politica de sănătate publică”

Doctorul susţine că pot fi foarte mulţi pacienţi asimptomatici şi numărul real de cazuri ar putea fi estimat cu exactitate doar după ce s-ar face un studiu amănunţit, care este destul de greu de făcut în acest moment:

ADVERTISEMENT

“Sunt mai multe cazuri. Asta e peste tot. Nu avem capacitatea de a testa pe toată lumea. Aceste situații sunt, de fapt, studii epidemiologice care, cineva, dacă vrea, le poate face ca să vadă gradul de imunizare al populației.

Aceste date au un important rol în politica de sănătate publică pe care țara trebuie să o ia în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

E una să știm că 70% din populație este deja imunizată și atunci pytem foarte ușor reunuța la toate aceste măsuri stricte și, eventual, găsim doar programe pentru cei care nu sunt imunizați… Și e altceva când aflăm că doar 10% din populație este imunizată.

Sunt convins că și la noi, sunt convins că o serie de persoane au făcut forme – chiar și simptomatice, dar cu o patologie minoră – dar care nu au necesitat terapie, care au discutat cu medicul de familie, care i-a îndrumat să rămână acasă, în izolare, ca să se vadă cum evoluează.

ADVERTISEMENT

Atenţie sporită la mâini: “Trebuie să desfacem acest lanț și acel obicei pe care îl avem să ducem mâna la nas trebuie să îl controlăm”

Și au evoluat bine. E foarte probabil ca aceștia să fi făcut boala. De fapt, statistic, 80% fac boala și evoluează în forme ușoare și medii, doar 20 % evoluează în forme severe dintre care 4-5% decedează fiind forme severe”, a spus Virgil Musta la wowbiz.

Virgil Musta spune că cea mai mare atenţie trebuie să fie asupra mâinilor pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus: “Mâinile murdare, contaminate. Noi, când tușim, când eliminăm acest virus, el se depune pe suprafețe. Punem mâna și, automat, ne-am contaminat. Putem să ne contaminăm de pe sol, de pe masă, de pe obiecte…

ADVERTISEMENT

Această transmitere se face prin mâna noastră, mână pe care o ducem la gură, la nas, la ochi. Trebuie să desfacem acest lanț și acel obicei pe care îl avem să ducem mâna la nas trebuie să îl controlăm. Și nu e simplu…”, spune Virgil Musta.

 

ADVERTISEMENT
Tags: