News

Cartierele din București care ar avea de suferit serios în cazul unui cutremur. Sunt patru la număr și formează zona roșie. Sute de mii de oameni locuiesc aici

Cartierele din București cele mai expuse unui cutremur, care vor fi cele mai afectate zone. Sute de mii de oameni trăiesc în zona roșie
07.04.2024 | 14:44
Cartierele din Bucuresti care ar avea de suferit serios in cazul unui cutremur Sunt patru la numar si formeaza zona rosie Sute de mii de oameni locuiesc aici
După cutremurul din 1977, sute de mii de bucureșteni trăiesc cu frică în locuințe / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

După marele cutremur din 4 martie 1977, bucureștenii trăiesc cu teama revenirii unui seism major. În acest scenariu de coșmar, mai multe cartiere din Capitală ar înregistra pagube majore.

Cele mai afectate zone din București

Un cutremur similar cu cel din 1977 ar transforma în zone roșii cartierele Pipera, Aviației, Pantelimon și Otopeni. „În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spunea cu ani în urmă reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Mărmureanu, un cutremur de mare intensitate nu va lovi România în curând iar faptul că se înregistrează seisme dese de mică  magnitudine înseamnă că energia acumulată în scoarța pământului se eliberează mai des, reducând riscul unui cataclism.

Un viitor seism, de mare adâncime

Totuși, seismologul nu exclude un viitor cutremur major, de mare magnitudine (7,2-7,9) dar apreciază că acesta va fi unul de mare adâncime, ceea ce ar duce la disiparea energiei pe suprafețe foarte mari, de mărimi continentale.

ADVERTISEMENT

„Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, afirma Gheorghe Mărmureanu pentru Antena3.

„Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai spus seismologul.

ADVERTISEMENT

Centrul vechi, pericol major

În București în cazul unui cutremur major, Centrul Vechi rămâne zona cu cel mai mare risc, sunt clădiri vechi, foarte vechi iar căile de acces în cazul de prăbușire a imobilelor vor îngreuna foarte mult munca salvatorilor.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.

ADVERTISEMENT

Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru Ziua de Constanța.

Nu în ultimul rând, specialiștii vorbesc despre necesitatea actualizării și dezvoltării bazei de date despre clădirile din București. Există încă multe care nu apar pe liste, nu au fost expertizate și se știu puține lucruri despre ele.

 

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme severă până joi dimineaţă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Probleme în paradis pentru un cuplu celebru. Scandalul, surprins în plină stradă
Probleme în paradis pentru un cuplu celebru. Scandalul, surprins în plină stradă
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit