News

Cărțile de identitate electronice vor avea cip cu antenă încorporată. Cum pot fi făcute plăți contactless

Cărțile de identitate electronice din România vor avea cipuri cu antenă de inducție EM încorporată, cu care se va face plăți contactless. Românii vor avea toți astfel de buletine din 2031.
11.07.2022 | 21:16
Cartile de identitate electronice vor avea cip cu antena incorporata Cum pot fi facute plati contactless
Noile cărți de identitate din România vor avea cipuri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania Națională Imprimeria Română (CNIN) a anunțat că noile cărți de identitate electronice vor fi dotate cu aceste cipuri speciale, menite să facă mai ușoară viața tuturor românilor.

Noile cărți de identitate, dotate cu cipuri

În consecință, potrivit Antena 3, Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru aceste cipuri, precum și de material policarbonat cu antenă iserată. Materialele sunt necesare pentru a fabrica noile cărți de identitate electronice ale românilor, astfel că nivelul de securitate pentru cărțile de identitate va fi maxim.

ADVERTISEMENT

“Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, este menționat în caietul de sarcini, potrivit economedia.ro

Contractul va avea o valoare maximală de 189 de milioane de lei și va fi împărțit în cinci subsecvențe în perioada 2022 – 2026. Autoritățile intenționează să achiziționeze nu mai puțin de 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Garanția oferită pentru acest tip de card va fi de minimum doi ani, astfel că ofertele se deschid în 16 august, iar departajarea se va face în funcție de preț și de termenul de livrare promis.

Cărțile de identitate electronice românești ar trebui să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019, precum și cu regulamentul Consiliului European din același an, fiind vorba de o standardizare la nivel european.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț al CNN, ”standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor”. Românii vor trece toți la noul tip de carte de identitate electronică, până în 2031, conform autorităților.

Noua carte de identitate electronică va înlocui actuala carte de identitate aflată în circuitul din țara noastră din 1997. Cu toate acestea, Regulamentul UE 1157/2019 intrat în vigoare în 2 august 2021 obligă țara noastră să treacă la acest nou tip de carte de identitate, mult mai modernă, cu cip.

ADVERTISEMENT

Primii care au beneficiat de aceste cărți electronice au fost clujenii, Cluj-Napoca fiind locul unde a debutat proiectul pilot al cărților de identitate electronice.

Aceste documente au dimensiunea unui card bancar și, spre deosebire de actualele cărți de identitate, acestea sunt dotate cu un cip care stochează două amprente digitale și o amprentă facială. Autoritățile au decis să schimbe buletinele românești pentru că, statistic, aceste documente sunt cel mai ușor de falsificat pe piața neagră din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT