Există case de vânzare sub 10.000 în România. Și există și cerere. Din diverse motive, în ultimii ani s-a înregistrat o migrație a românilor din zonele urbane în cele rurale. Înclusiv pandemia Covid-19, cu munca de acasă și cu regulile sanitare, au acccentuat acest fenomen. Și, pentru prima data din 2007, s-a putut observa astfel o creștere a populației rurale în România.
De altfel, Institutul Național de Stastistică a confirmat tendința multor români de a pleca de la oraș spre mediul rural. Traiul la sat este preferat junglei urbane, prețurile sunt mai mici, poluarea mai redusă, la fel și stresul zilnic, față de orașele mari din România.
Pentru cei cu bani, problema nu a fost greu de rezolvat. Mai ales că, cu cât crește distanța față de București, cu atât prețurile la case și terenuri sunt mai mici. Pentru cei cu buget mai restrâns, o casă modestă la țară, cu curte, este suficient.
Dar dorința orășenilor de a veni la sat a făcut ca oferta proprietarilor de case la țară să se scumpească. Chiar și pentru case foarte vechi, din paiantă, se cer acum bani mai mulți decât înainte. Uneori, spun cumpărătorii, nejustificat de mulți.
Pe site-urile de anunțuri imobiliare, există multe oferte de case la țară, deseori descries în termeni atrăgători. Dar nu totul este roz: multe din aceste case nu sunt îngrijite, sunt vechi, unele sunt în diverse stări de degradare, altele nu sunt terminate, altele sunt construite din materiale precare.
Espre exemplu, 10.000 de euro cere proprietarul unei case din județul Buzău (satul Câmpeni, comuna Amaru). E drept, are cinci camera, dar este din paiantă și a fost construită în 1930. Deci acum mai bine de 90 de ani. Casa are și un teren generos, de 2.200 metri pătrați.
În județul Argeș (satul Martalogi, comuna Hârseni), se vând nu una, ci două case, cu 10.000 de euro. Un chilipir, casele sunt construite din cărămidă. Un proprietar din Oravița cere și el 10.000 de euro pe o casă veche, dar precizează că fundația este făcută din piatră, casa are acoperiș din tablă iar pereții sunt făcuți din cărămidă, potrivit RomâniaTV.
O altă casă, din paiantă, se oferă împreună cu un teren și o zonă de pădure de 600 de metri pătrați. Costă 6.500 de euro și se află în Deagu de Jos, județul Argeș. Tot în categoria caselor ieftine este și una din județul Olt (Strejeștii de Sus). Este construită în 1960 și propietarul cere pe ea 4.600 de euro. Cu 6.600 de euro se poate intra în posesia unei case din Surdulești (județul Argeș). Casa, construită din paiantă, are un teren generos, de aproape 3.000 de metri pătrați.
La începutul anului, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că românii pot primi bani din fonduri europene pentru renovarea caselor. Este vorba de vouchere în valoare de 4.000 de lei pentru repararea locuințelor. Acest program va demara începând cu anul viitor, după ce va fi aprobat de executivul de la Bruxelles, Comisia Europeană.
Statul român vrea 600 de milioane de euro din acest program de reabilitare a locuințelor și reziliență socială. Cei din zonele rurale defavorizate, cu condiții precare de viață, bătrânii, familiile cu mulți copii, sunt beneficiarii acestui program.