News

Românii își vor putea amenaja casele și cumpăra electrocasnice pe bani europeni. Se pot ”accesa” până la 8.000 de lei

Guvernul anunță noi măsuri sociale pentru anul 2023. Aproape un sfert de milion de români ar putea beneficia de aceste ajutoare.
07.01.2023 | 12:04
Romanii isi vor putea amenaja casele si cumpara electrocasnice pe bani europeni Se pot accesa pana la 8000 de lei
Românii vor putea efectua lucrări de reperații la case pe banii Comisiei Europene / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță, în acest an, acordarea unor vouchere pentru anumite categorii de români care se află într-o situație dificilă.

Vouchere de 4.000 de lei pentru case și achiziția de electrocasnice

Românii ar putea primi 4.000 de lei pentru a efectua lucrări de reparații la propriile case și tot 4.000 de lei pentru achiziția sau schimbarea electrocasnicelor.

ADVERTISEMENT

”4.000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucherul de locuire și pentru repararea locuinței. De asemenea, 4.000 de lei este pentru ceea ce înseamnă aparatele electrocasnice. Deci sunt 2 vouchere cu valori separate”, a declarat Marcel Boloș. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernul discută aceste măsuri cu cei de la Comisia Europeană

Pentru a putea fi acordate voucherele, guvernul are nevoie să primească aprobarea Comisiei Europene, de la care statul român vrea 600 de milioane de euro. Suma este destinată serviciilor de reintegrare și reziliență socială, precum și pentru repararea locuințelor.

ADVERTISEMENT

Beneficiarii acestor ajutoare sunt persoanele care nu pot muncii, bătrânii fără sprijin și familiile care au mai mult de cinci copii. Circa 220.000 de români se află în această situație.

Guvernul vrea să înființeze o serie de centre comunitare care vor fi responsabile cu implementarea acestor programe.

ADVERTISEMENT

Vor fi înființate centre comunitare

„Cert este că noi aceste vouchere le derulăm prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților locale din mediul rural.

Sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar populația beneficiară sau numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000.

ADVERTISEMENT

Centrele comunitare care au pe lângă primării asistent medical, asistenți social, asistenți educațional, vor fi cele care vor avea în grijă ca aceste vouchere să fie folosite cu destinația pentru care au fost acordate”, a mai declarat Boloș, potrivit RTV.

Primele întârzieri la ajutoarele de hrană și energie

Măsura vine în completarea unui pachet mai larg, care include acordarea unor vouchere sociale în valoare totală de 500 de lei, care vor fi acordate de patru ori, pe durata anului 2023.

Deși au dat asigurări că nu vor întârzia, guvernul a amânat data acordării acestora din ianuarie, în martie.

Și ajutorul pentru energie va fi virat cu întârziere. Termenul a fost devansat pentru februarie, atunci când românii vor putea beneficia de jumătate din valoarea lui, urmând ca în septembrie să primească și restul.

ADVERTISEMENT
Tags: