News

Cât a ajuns să coste o bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Suma este ireală

Cât se cere acum pentru o bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Lansarea ei a fost o premieră în România, a spus BNR
16.03.2024 | 17:24
Cat a ajuns sa coste o bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu Suma este ireala
Pentru prima dată în România o bancnotă aflată în circulație purta chipul unei femei / Foto: captură, BNR
ADVERTISEMENT

Bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu pe avers a fost pusă în circulație la data de 1 decembrie 2021 de către Banca Națională a României. Acum este la mare preț pe anunțurile de vânzare.

În premieră, chipul unei femei pe o bancnotă în circulație

Bancnota a reprezentat o premieră, pentru prima dată pe o bancnotă românească aflată în circulație a fost reprezentată o personalitate feminină din istoria națională: eroina Ecaterina Teodoroiu, anunța BNR la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Ecaterina Teodoroiu s-a aflat în primele rânduri ale bătăliei de la Mărășești, în Primul Rzăboi Mondial, unde a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care-l comanda.

De aceea, simbolic, pe reversul bancnotei de 20 de lei, este reprezentat Mausoleul de la Mărășești și o figură feminină cu o sabie în mână –„Victoria înaripată” de pe medalia emisă în 1918 de către toate statele care au contribuit la victoria din Primul Război Mondial, inclusiv de România.

ADVERTISEMENT

Reprezentări ale unor personaje femimine au mai existat în iconografia bancnotelor românești dar întotdeauna în mod simbolic sau alegoric (cu o excepție, în 2018, în cazul unei bancnote pentru colecționari, care purta chipul Reginei Maria, cu ocazia sărbătorii centenarului Marii Uniri).

Ce spunea Mugur Isărescu

„Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire.

ADVERTISEMENT

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.

Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, declara, la lansarea bancnotei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

Se cer prețuri mari

Poate de aceea, sau poate și datorită tirajului redus de 30.000 de copii, valoarea bancnotei de 20 de lei a crescut. Pe internet, se pot găsi anunțuri precum că 100 de astfel de bancnote se vând la un preț de 2.500 de lei.

„Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, scrie Cancan. Alte anunțuri cereau 50 de lei pe o bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu. „Stare foarte bună, avem mai multe bancnote”.

Specialiștii atrag însă atenția că desori prin diverse anunțuri se cer prețuri de cele mai multe ori nejustificate pentru diverse bancnote românești (cea cu „eclipsa” etc) în condițiile în care acestea nu au nici o valoare.

 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților