News

Când scad ratele la creditele bancare. Anunțul făcut de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Când scad ratele la creditele bancare? Iată o întrebare la care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a oferit un răspuns dătător de speranțe.
15.02.2024 | 19:56
Cand scad ratele la creditele bancare Anuntul facut de Mugur Isarescu guvernatorul BNR
Când scad ratele la creditele bancare. Anunțul făcut de Mugur Isărescu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă complicată din punct de vedere economic, mii de români cu datorii la bănci se întreabă ”când scad ratele la creditele bancare?”. Anunțul făcut joi de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vine să le ofere o rază de speranță.

Răspunsul dat de Mugur Isărescu la întrebarea ”când scad ratele la creditele bancare?”

În ultimii ani, fie că au avut rate în credite legate de IRCC sau ROBOR, românii s-au trezit cu sume tot mai mari datorate lunar la bănci. Treptat, odată cu scăderea inflației, situația ar putea suferi modificări.

ADVERTISEMENT

Joi, 15 februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a prezentat, într-o conferință de presă, raportul asupra inflației. Șeful băncii centrale a anunţat că BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie. De asemenea, BNR anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.

La ședința din această săptămână, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a discutat un calendar potențial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

ADVERTISEMENT

Isărescu a spus că trebuie îndeplinită o condiție pentru această scădere. Mai exact, este nevoie de două luni care să confirme că ”inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie”, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, scrie Agerpres.

Cu două prognoze de inflaţie aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar în jos, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta (de inflaţie – n. r.) bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau, să nu zic prognoză, un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus din luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%. Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo începem să calculăm. Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează la în jur de 6%”, a spus Mugur Isărescu.

BNR a menţinut dobânda cheie la 7%

În urmă cu doar două zile, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, a informat banca centrală printr-un comunicat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

De notat că dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

ADVERTISEMENT