News

Cât costă să-ți ridici singur o casă de 100 mp, la prețul actual al materialelor de construcție din 2024. Lista completă a costurilor

Cât costă să-ți ridici singur o casă de 100 mp, în 2024 raportat la prețul materialelor de construcție, manoperă și alți factori.
31.03.2024 | 11:06
Cat costa sati ridici singur o casa de 100 mp la pretul actual al materialelor de constructie din 2024 Lista completa a costurilor
Cât costă să-ți ridici singur o casă de 100 mp, raportat la prețurile din 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât costă să-ți ridici singur o casă de 100 mp, la prețul actual al materialelor de construcție din 2024. Avem nevoie de peste 100.000 de euro? La această întrebare primim un răspuns de la specialiști.

Cât costă să-ți ridici singur o casă de 100 mp, raportat la prețurile din 2024

Prețurile imobilelor au oscilat foarte de mult de la o lună la alta. Analizele specialiștilor au arătat că ne aflăm într-un context al exploziilor de prețuri la închirierea și vânzarea imobiliarelor.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest aspect, tot mai mulți români consideră că este mai avantajos să-și construiască propria locuință. Se uită atât la preț, cât și la rezultatul final. Dar cât costă să construiești o casă în 2024 în România. De ce aspecte trebuie să ții cont? Ce costuri implică? Care sunt pașii de construcție? Aflăm în cele ce urmează.

Așadar, ultima jumătate de deceniu nu a fost o perioadă oportună pentru investițiile în imobiliare. Criza SARS-CoV-2, războaiele, criza energetică, criza materialelor de construcții, au fost factori care au afectat și sectorul imobiliar.

ADVERTISEMENT

Revenind la construcția propriu-zică a unei case, trebuie să începem cu baza: terenul. Preturile variază enorm. Pentru un teren de 400 mp, ai putea să scoți din buzunar între 28.000 și 54.400 de euro. Locația e importantă.

În etapa următoare a procesului de construcție vorbim de alegerea arhitectului care va proiecta casa. În acest caz, costurile pot varia. În general, pentru o casă de 100 mp vei plăti undeva intre 4.000 si 40.000 de euro. Depinde cât de sofisticat vrei sa fie proiectul.

ADVERTISEMENT

Dacă ne uităm în urmă, în 2023, vedem cum prețurile pentru construcția unei case la roșu variau intre 30 si 100 de euro / mp, doar pentru manoperă. Cu totul inclus, adică și materialele, prețul sărea la 200 – 300 de euro/mp. Pentru casa la cheie, manopera costa între 150 si 200 de euro/mp, iar cu tot cu materiale, se achita între 400 si 590 de euro/mp.

Prețurile materialelor de construcție, în creștere în 2024

În cazul unei case de 100 mp, consumul de materiale poate varia în funcție de proiectul specific și de tipul materialelor folosite. Specialiștii estimează că sunt necesari aproximativ 70-80 de metri cubi de beton, 20-30 de metri cubi de zidărie și 5-7 tone de oțel pentru o casă la roșu, notează Linkedin.

ADVERTISEMENT

Materialele de construcție sunt esențiale. Preturile lor sunt destul de instabile. În 2024, o cărămidă poate costa 11 lei, chiar si mai mult, iar un metru pătrat de țiglă metalica, 34 de lei. Preturile fluctuează, de aceea e bine să ai un buget flexibil.

De asemenea, prețul pavajelor poate ajunge la 46 lei pe metru pătrat. Panourile tip sandwich costă peste 130 lei metru pătrat. Toate sunt cu 10-20% mai scumpe ca în 2022. Majorări de tarife sunt și pentru țeava rectangulară și țigla metalică. Vestea bună e că oțelul beton este cu aproximativ 10% mai ieftin față de anul trecut, iar tariful OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert.

Contractarea unei firme de construcții, un pas esențial în definitivarea procesului

Următoarea etapă în procesul de ridicare a casei o reprezintă începerea colaborării cu o firmă de construcții. Acestea au prețuri care variază în funcție de experiență și de complexitatea proiectului.

Costurile pot ajunge până la 250 de euro/mp plus TVA. E important de știut că este esențială colaborarea cu o firmă de construcții de încredere. Ea poate garanta că va finaliza locuința conform cerințelor, la standardele de calitate așteptate.

La această etapă trebuie să mai adăugăm și branșamentele efective la electricitate, apă, canalizare și gaze. Toate aceste lucrări au prețuri pornind de la 6.000 de euro.

Nu trebuie uitate actele. Certificatul de urbanism, autorizația de construcție, taxele la primărie. Pentru toate scoatem bani din buzunar. Așadar, e important să aloci un buget și pentru acestea.

După ce ajungi cu casa la roșu, mai ai de trecut un hop: finisajele – alte cheltuieli și alte bugete. Specialiștii estimează că acestea ar mai ridica costul proiectului cu încă 10% din preț. Dacă tragem linie ajungem la un preț total de 120.000 – 125.000 de Euro pentru o casă de 100 mp.

ADVERTISEMENT