News

Cât mai costă să îți ridici o casă în 2024. Sunt suficienți 50 de mii de euro?

Cât mai costă să-ți ridici o casă în 2024. Este suficient să faci acest lucru cu 50 de mii de euro? Aspectele de care trebuie să ții cont.
20.03.2024 | 19:14
Cat mai costa sa iti ridici o casa in 2024 Sunt suficienti 50 de mii de euro
Cât costă să-ți ridici o casă în 2024. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât mai costă, în 2024, să-ți ridici o casă. Multe persoane se întreabă dacă suma de 50 de mii de euro este suficientă în ziua de astăzi. Acest lucru depinde de mai multe aspecte.

Cât mai costă să îți ridici o casă în 2024. Îți ajung 50 de euro?

Achiziționarea unui teren și construirea unei locuințe de la zero reprezintă un vis pe care mulți români vor să-l îndeplinească. Care sunt, însă, costurile din prezent?

ADVERTISEMENT

Cei care vor să-și ridice o casă vor să știe dacă, în 2024, mai sunt de ajuns 50.000 de euro pentru a-și realiza acest obiectiv. Înainte de a construi o casă, oamenii trebuie să fie conștienți de câteva aspecte foarte importante.

Pentru început, terenul este foarte important. Cei care îl au deja scapă de o cheltuială care pornește, de obicei, de la 10.000 de euro. Sunt cazuri în care terenul este mai ieftin, însă trebuie să te asiguri că este intravilan, având acces la drumuri și utilități.

ADVERTISEMENT

Un pas foarte important atunci când îți construiești o locuință este întocmirea unui proiect. Pentru acesta trebuie să scoți o sumă de bani considerabilă.

De exemplu, pentru o casă mică, un proiect DTAC + Pth începe de la suma de 6.500 de lei, dar va fi nevoie să plătești și alte taxe sau acte, care pot ajunge la 3.500 de lei. Astfel, doar pentru acest lucru, este nevoie de cel puțin 2.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Trebuie să iei în calcul, de asemenea, și costurile materialelor de construcții. Cu cât casa este mai mare, cu atât vor crește și costurile. Pentru o locuință de 80 de metri pătrați construiți, costul pentru materiale poate ajunge unde la la 25.000 de euro.

În cazul în care vei achiziționa materialele pentru a duce casa la stadiul de finisată la cheie, atunci costul va începe de la suma de 45.000 de euro. Cei care vor o casă realizată din materiale mai moderne sau mai eficiente energetic vor plăti sume mai mari.

ADVERTISEMENT

Cât costă manopera în 2024

Manopera reprezintă un alt aspect foarte important. De multe ori, cei care vor să-și construiască o locuință întâmpină probleme atunci când vine vorba despre găsirea meșterilor sau despre prețurile mari pe care aceștia le cer.

Este recomandat să apelezi la echipe de constructori care sunt recomandate de alți beneficiari și să lucrezi pe etape cu aceștia, iar plata trebuie făcută tot în acest fel, notează ideicase.com.

Pentru o casă de 80 de metri pătrați, costul manoperei este de 250 de euro/mp la roșu și poate ajunge până la 450 de euro/mp la cheie. Pentru a salva niște bani, te poți implica în construirea casei.

Specialiștii recomandă, de altfel, să ai bani de rezervă atunci când îți construiești o casă, pentru că pot apărea situații neprevăzute. Este recomandat să ai cel puțin 20% din suma inițială, pentru orice eventualitate.

Da, este foarte recomandat sa ai ceva rezerva de bani deoarece pot aparea situatii neprevazute si va trebui sa platesti in plus. Eu recomand sa ai minim 20% din suma initiala. Daca nu-i folosesti vei fi bucuros sa cumperi  mobila pentru noua ta casa.

Astfel, în 2024, este posibil să ridici o casă la roșu cu 50.000 de euro. În funcție de zona unde este locuința, de materialele de construcție și de costul manoperei, poți ajunge chiar și la un stadiu mai avansat al construcției.

ADVERTISEMENT
Tags: