News

Cât costă un kilogram de cireșe în București. Prețul exorbitant cu care se vând în piețe

05.05.2019 | 12:28
120 de lei au ajuns să coste cireșele. Sursa foto: hepta.ro

A început sezonul cireșelor și, ca în fiecare an, după tradiția ultimilor, sunt extrem de scumpe. Dacă te întrebi cât costă un kilogram de cireșe în București, s-ar putea ca răspunsul să te întoarcă din drumul spre piață, căci va trebui să bagi mâna adânc în buzunar. Prețul este uriaș atât în piețe cât și în supermarketuri.

Cât costă un kilogram de cireșe în 2019? Cât un gram de aur

Cireșele au ajuns să coste în piețele din Capitală aproape cât un gram de aur. În anumite locuri se vând chiar și cu 120 de lei pe kilogram. Unii dintre vânzători, ca să justifice oarecum prețul cireșelor, în piețele de fițe din Capitală, le-au așezat lângă fructele exotice, notează TVR. Există și români care sunt dispuși să dea oricât pentru a-și cumpăra fructele preferate.

Prețul kilogramului de cireșe, spun cei din industria agro-alimentară, vor scădea simțitor în următoarele două săptămâni. Mulți cireși s-au uscat și au fost afectați de schimbările climatice, fapt pentru care se crede că aceste fructe vor deveni tot mai greu de cultivat, mai ales după căderile de grindină din ultima perioadă. Singura soluție ar putea să fie creșterea lor în sere, dacă vremea bună va lipsi.

Acum doi ani, cireșele se vindeau cu 70 lei. Sursa foto: hepta.ro

Acum doi ani, cireșele costau 70 de lei kilogramul

În urmă cu doi ani, cireșele se vindeau cu 70 de lei pe kilogram la prima lor apariție pe tarabe, iar de atunci au urcat până la 120 de lei. La un calcul simplu, anul acesta o cireașă ar costa undeva între 1 și 2 lei, deci pentru 10 bucăți, românii ar scoate din buzunar 10 lei. Există mai multe teorii care pot explica prețul ridicat la cireșe.

Una dintre ele este că ele se produc tot mai greu, iar interesul vânzătorului este să scoată profitul, nu să vândă cât mai multe cireșe, indiferent de cât a ”produs” cireșul într-un sezon. De altfel, în primele zile de când se pun în vânzare, mai toate fructele sunt scumpe. Caisele pot ajunge la 50-60 de lei pe kilogram, iar pepenii costă și ei chiar și 30 de lei în primele săptămâni.

 

Tags: