News

Cât de reală este amenințarea atomică a lui Vladimir Putin? Expert  în geopolitică: “Va folosi toate armele pe care le are!”

Fiona Hill, unul dintre cei mai importanți experți americani asupra situației din Rusia, a făcut o analiză pentru Politico asupra situației din Ucraina și a intențiilor lui Putin.
01.03.2022 | 16:10
Cat de reala este amenintarea atomica a lui Vladimir Putin Expert in geopolitica Va folosi toate armele pe care le are
ADVERTISEMENT

Fiona Hill, un expert american specializat în viața politică din Rusia a vorbit despre conflictul din Ucraina, sancțiunile impuse de statele europene și intențiile lui Vladimir Putin într-un interviu pentru Politico.

Putin va folosi toate armele pe care le are

Experta în geopolitică a vorbit și despre decizia lui Vladimir Putin de a pune în alertă unitățile în care se află arme nucleare și a explicat că pentru liderul de la Kremlin instrumentele de la îndemâna sa sunt utile în măsura în care pot fi folosite.

ADVERTISEMENT

Mai exact, după cum subliniază Hill, este important să nu plecăm cu prejudecăți legate de modul în care ar putea să acționeze Vladimir Putin, mai ales în cazul armelor nucleare. În plus, el vrea ca occidentalii să fie conștienți și speriați de posibilitatea unui astfel de război.

Putin a mai amenințat cu războiul nuclear

În timpul interviului pentru Politico, Fiona Hill a explicat că Joe Biden nu este primul președinte american care s-a confruntat cu o amenințare legată de un război nuclear din partea lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și fostul președinte american, Donald Trump, căruia Putin i-ar fi vorbit despre rachetele hipersonice aflate în arsenalul Federației Ruse. Schimbul de replici dintre cei doi lideri, explică Hill, a reprezentat un avertisment că opțiunea nucleară este luată în calcul.

Conflictul din Ucraina, încercarea lui Putin de a forța schimbarea ordinii mondiale

Fiona Hill este de părere că decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, dar și măsurile din ultimii ani reprezintă o încercare de a schimba sistemul mondial în care relațiile dintre state sunt mediate de legislația internațională și nu doar de forța militară brută.

ADVERTISEMENT

“Ucraina a devenit prima linie într-o luptă, nu doar între democrații și autocrații, ci și într-o luptă pentru menținerea unui sistem bazat pe reguli în care atunci când o țară își dorește ceva nu o face prin forță”, a subliniat Hill.

În plus, situația este complicată și de schimbarea modului în care liderul de la Kremlin ia decizii. Astfel analiza lui Hill arată că acesta a devenit mai emoțional, o schimbare semnificativă față de stilul cinic și calculat cu care i-a obișnuit pe liderii europeni.

ADVERTISEMENT

“Putin este de obicei mai cinic și calculat decât a părut în cele mai recente discursuri. Există o evidentă emoție viscerală în lucrurile pe care le-a spus în ultimele câteva săptămâni care justifică războiul din Ucraina. Pretextul său este complet șubred și aproape lipsit de sens pentru oricine care nu se află în apropierea sa sau în balonul propagandei din Rusia”, concluzionează Fiona Hill.

ADVERTISEMENT