Life

Cât timp se poate ține carnea la congelator. La ce temperatură se păstrează corect

Specialiștii au explicat cât timp se poate ține carnea la congelator, dar și la ce temperatură trebuie păstrată corespunzător.
21.10.2022 | 12:06
Cat timp se poate tine carnea la congelator La ce temperatura se pastreaza corect
Cât timp se ține carnea la congelator, Sursa foto: delish.com
ADVERTISEMENT

Carnea nu se ține la congelator foarte mult timp, ci doar câteva luni sau maxim un an. Acest aliment își va pierde calitatea în timp, chiar dacă este congelat.

Cum se păstrează carnea la congelator

Este foarte avantajos să ții cantități mai mari de carne la congelator, însă trebuie să știi că acest aliment se poate păstra la rece doar pentru o anumită perioadă, altfel își va pierde din calitate.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că că alimentele congelate pot fi consumate în siguranță pe termen lung. Acest lucru nu înseamnă că vor mai avea același gust după ce trece mai mult timp.

Bacteriile, fermenții, mucegaiul și microorganismele dăunătoare sunt inactive la temperaturile de zero grade sau mai jos. Carnea congelată de câteva luni nu îți va crea probleme de sănătate, dar s-ar putea să nu fie la fel de bună la gust, notează avantaje.ro.

ADVERTISEMENT

Unele tipuri de carne pot fi păstrate până la un an la congelator, în timp ce altele doar câteva luni.

Înainte de toate, trebuie să te asiguri că frigiderul sau congelatorul congelează alimentele cât mai rapid și la temperatura de -17° C sau mai puțin. Această temperatură va menține alimentele în siguranță.

ADVERTISEMENT

Carnea trebuie înghețată în ambalajul original. Dacă intenționezi să o păstrezi la rece mai mult de două luni, specialiștii recomandă să folosești folie alimentară sau hârtie pentru congelator.

Se poate folosi și o pungă de plastic etanșă. Dispozitivele de etanșare în vid vor păstra prospețimea cărnii.

ADVERTISEMENT

Cât durează carnea la congelator

Fripturile crude de vită, vițel și miel se pot păstra la congelator timp de 6 până la 12 luni. Cotletele durează de la 4 până la 6 luni, iar fripturile până la un an.

Aceleași reguli se aplică și pentru carnea de porc prefiartă. Carnea de porc presată, cum ar fi slănină, cârnați, hot-dog sau șuncă nu trebuie păstrate la congelator mai mult de 6 luni.

Puiul sau curcanul întreg pot rezista până la un an în congelator. Pieptul, pulpele și aripioarele trebuie consumate în decurs de 9 luni. Măruntaiele se păstrează 3-4 luni.

Carnea tocată de vită, vițel, miel sau curcan își va păstra calitatea timp de 3-4 luni dacă este ținută la congelator. Acest lucru se aplică și pentru carnea de hamburger.

Și carnea gătită se poate păstra la congelator, dar nu își va menține calitatea atât de mult timp ca cea crudă. Carnea de pasăre și peștele fierte se pot păstra la rece timp de 4-6 luni, iar cea de vită vită, vițel, miel și porc, dacă a fost gătită, nu trebuie să stea mai mult de o lună în congelator.

Peștele slab poate rezista 6-8 luni la congelator, însă cel gras doar 2-3 luni. Fructele de mare proaspete, cum ar fi scoicile, creveții, langustele și calamarii se pot păstra timp de 3-6 luni la congelator.

În categoria peștelui slab intră basul, codul, tonul și tilapia. Somonul, macroul și sardinele sunt pești grași.

ADVERTISEMENT
Tags: