News

Cât va costa întreținerea la bloc în această iarnă. Cât trebuie să scoți din buzunar dacă locuiești la 2, 3 sau 4 camere

Iarna e mai aproape, prilej pentru români să își facă calcule pentru costul întreținerii în anotimpul rece, pe fondul scumpirilor.
19.09.2022 | 20:31
Cat va costa intretinerea la bloc in aceasta iarna Cat trebuie sa scoti din buzunar daca locuiesti la 2 3 sau 4 camere
Întreținere pentru iarna anului 2022.
ADVERTISEMENT

Pentru bucureșteni veștile sunt și mai proaste, după ce Consiliul General al Municipiului București a crescut prețul energiei termice livrate prin sistemul de termoficare.

Cât va fi plata la întreținere în această iarnă

Mai exact, potrivit Economica.net, după 11 ani în care valoarea acestuia a fost menținută la 137 de lei fără TVa, gigacaloria costă acum în București 330 de lei fără TVA.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a făcut o analiză analizând datele obținute de la oameni din sistem și veștile pot fi bune pentru bucureștenii care nu au centrală de apartament proprie. Mai exact, sistemul de termoficare e mult mai avantajos în această iarnă, comparativ cu centrala de apartament pe gaze, pe fondul scumpirilor.

Așadar, calculele arată astfel pentru luna ianuarie, cea mai friguroasă lună an (cu mențiunea că meteorologii europeni anunță o iarnă blândă, fără ninsori):

ADVERTISEMENT

Un apartament cu două camere unde locuiesc două persoane va consuma 0.56 GCal pentru încălzire și 0.14 GCal pentru apa caldă. În total, analizând costul din ianuarie pentru energia termică, oamenii care se regăsesc în această situație vor plăti o factură de 242 de lei.

Pentru un apartament de trei camere și cu trei persoane care locuiesc în el a fost estimat un consum de 0.67 GCal pentru încălzire și 0.21 GCal pentru apa caldă. În total, factura pe luna ianuarie ar trebui să fie în jur de 305 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru un apartament de patru camere, cu patru persoane care locuiesc acolo, a fost estimat un consum de 0.84 GCal pentru încălzire și 0.28 GCal pentru apa caldă. În total, la prețul gigacaloriei de 346.5 lei cu TVA inclus, factura pentru luna ianuarie ar trebui să fie 388 de lei.

O garsonieră cu o singură persoană va consuma 0.39 GCal pentru încălzire și 0.07 GCal pentru apa caldă. Un consum raportat la cerințele unei persoane din Capitala României din iarna anului 2022.

ADVERTISEMENT

În total, cheltuielile în luna ianuarie pentru energia termică ar trebui să fie 160 de lei. Desigur, toate facturile vor fi mai mari, pentru că la aceste sume se vor adăuga și restul cheltuielilor pentru întreținere.

ADVERTISEMENT