News

Cât va costa un kilogram de carne de miel de Paște. De ce prețul diferă în funcție de județ

Paștele este aproape, astfel că românii încep să-și facă planuri mari pentru masa de sărbători, iar prețul unui kilogram de carne de miel este cel mai dezbătut subiect.
24.04.2024 | 21:08
Cat va costa un kilogram de carne de miel de Paste De ce pretul difera in functie de judet
Cât va costa un kilogram de carne de miel de Paște. De ce prețul diferă în funcție de județ. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ca de obicei, mielul va fi mai scump ca anul trecut, însă prețul unui kilogram de carne de miel este diferit în funcție de județ. De exemplu, un cetățean din Arad va scoate din buzunar cu 20 de lei mai mult decât cineva din Craiova, pentru același kilogram de carne de miel.

Cât va costa un kilogram de carne de miel de Paște

Doar că, așa cum remarcă și Știrile PRO TV, nici calitatea cărnii nu este tocmai la fel pentru toate județele țării. În Timiș, de exemplu, un kilogram de carne de miel va costa între 25 și 40 de lei kilogramul. Depinde dacă mielul e viu sau nu, dar și ciobanul care-l scoate la vânzare.

ADVERTISEMENT

”Îs și foarte mari acum. Paștele e târziu și ajunge 15 – 20 de kilograme de carne. 40 de lei kilogramul carcasă și 25 de lei kilogramul în viu”, explică un astfel de cioban pentru sursa citată. Există mulți oameni care și-au rezervat de mai bine de o lună mielul, pentru a nu plăti prea mult la tarabă.

Se pare că cel mai ieftin se va vinde carnea de miel în Baia Mare, Craiova și Târgu Mureș, iar la Sibiu prețul va urca spre 55 de lei, mult peste ”concurență”. Cetățenii spun că li se pare ”cam scump”, însă nu pot să petreacă Paștele fără miel în farfurie. ”Un pic cam mari pentru marfa care există, că mieii sunt destul de mari și carnea nu mai e așa de fragedă”, explică o femeie.

ADVERTISEMENT

În Constanța sau Arad, kilogramul de carne de miel se va da cu 60 de lei, iar în București, în unele piețe, poate ajunge la 65 de lei. ”Cât de puțin (n.r. cât miel va cumpăra), ca să pot să mă descurc cu tradiția. Anul trecut a fost 35 maxim și anul ăsta vii și cu 20 și ceva de lei în plus?”, a declarat o femeie prezentă în piață.

De ce diferă prețurile la carne de miel între județe

Totuși, de ce există această diferență de preț la carnea de miel de la județ la județ? O explică Neagoe Toader, un fermier cunoscut din Mărginimea Sibiului. De ”vină” ar fi adaosul care apare de la stână până în piață, în condițiile în care fiecare cioban își stabilește singur prețul.

ADVERTISEMENT

”Un kilogram de miel va ajunge la 55 de lei. De la poarta fermei pleacă la 50 de lei, care vine la fermă”, a explicat Toader. În consecință, vânzătorii din piețele din Sibiu vor câștiga aproximativ 5 lei la fiecare kilogram, iar profitul la un miel de 10 kilograme va fi de 50 de lei.

O altă ”problemă” ar reprezenta-o fermierii care exportă miel în țările arabe, asfel că românii nu au de ales și trebuie să plătească mai mult pentru că există mai puțini miei. ”Ne gândim la toate buzunarele, există posibilitatea să cumpere la jumătate, există posibilitatea să cumpere la sfert”, a completat un alt fermier.

ADVERTISEMENT

Interesant, un alt lucru care influențează prețul e chiar locul unde paște mielul, pentru că ar afecta gustul cărnii. De exemplu, pășunile bogate de nutrienți din Dobrogea ar ajuta carnea Merinosului de Palas să fie mult mai gustoasă. ”Pentru că zona noastră, mai nou, e stepă și carnea devine mult mai pătrunzătoare și mult mai bună”, povestește Nelu Păucă.

ADVERTISEMENT
Tags: