News

Câți români au asigurare de viață sau pensii private: “Am o stare de relaxare, știu că sunt acoperit”

Românii nu se înghesuie atunci când vine vorba de accesat pensii private sau asigurări de viață, dintr-un motiv aparent banal.
10.02.2023 | 22:34
Cati romani au asigurare de viata sau pensii private Am o stare de relaxare stiu ca sunt acoperit
Asigurare de viață. Foto: Infofinanciar.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii nu ar avea nimic împotrivă să fie asigurați, însă fug toți de prețurile prea mari cerute de asiguratori. În aceste condiții doar 7% dintre români au asigurare de viață sau pensii private, existând o percepție generală că prețul practicat pentru aceste servicii e prea mare.

Puțini români optează pentru asigurare de viață sau pensie privată

Conform Antena 3, în realitate costul unei polițe e flexibil și accesibil multor persoane. Asta, pentru că acest cost poate fi stabilit în funcție de nevoile și riscurile fiecărei persoane. De exemplu, menționează sursa citată, există asigurări de viață simple care costă 1200 de lei pe an, dar și asigurări complexe care includ un fond de economisire.

ADVERTISEMENT

Comparativ, o asigurare pentru un român care e și părinte și are 38 de ani, pe o perioadă de 18 ani, ar costa 6700 de lei, iar plata poate fi făcută și în tranșe. În acest caz, beneficiarul va fi copilul plătitorului, adică cel care va ridica banii în cazul decesului.

De menționat că în cazul morții ratele nu mai necesită să fie plătite, iar copilul poate beneficia de bani atunci când împlinește 18 ani. Totodată, fiecare asigurat poate să-și adauge clauze în contract, contra cost, care să acopere boli grave, precum cancerul. De asemenea pot fi asigurate intervenții chirurgicale complicate precum transplanturile.

ADVERTISEMENT

“Am o stare de relaxare știind că am o asigurare de viață, și dacă se întâmplă ceva rău, pot fi acoperit”, a transmis un cetățean, mulțumit de alegerea făcută. Potrivit sursei citate, asiguratorii au plătit în 2022 un nivel record de 1.6 miliarde lei către asigurați.

Din totalul acestei sume cea mai mare parte a fost cerută de cei care au vrut să renunțe la asigurarea lor. Statistic 1.3 milioane de români au o poliță de asigurare de viață în 2022, față de 2021, fiind vorba de o scădere de 4.5%.

ADVERTISEMENT

Nu doar când vine vorba de asigurări de viață românii sunt sceptici ci și când vine vorba să-și asigure apartamentul în caz de cutremur, cu toate că există inclusiv asigurări care sunt obligatorii în acest sens.

“Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incendiu, trăsnet, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă“, explica Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Concret, numărul locuințelor asigurate în România e destul de scăzut. “În acest moment, din circa 9,6 milioane de locuințe, existente în țară noastră la finalul anului trecut, doar cam 20 la sută, deci una din 5 locuințe are o polița obligatorie”, a precizat Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR. România printre cele mai scăzute grade de asigurare din Europa, în raport cu o medie europeană de 63%.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Dezvăluirea uluitoare a lui Pelinel despre Cristi Borcea! Ce se va întâmpla dacă...
Dezvăluirea uluitoare a lui Pelinel despre Cristi Borcea! Ce se va întâmpla dacă ar păţi şi ea ca primele soţii ale milionarului!
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Cine sunt fostele iubiri ale Simonei Halep. Printre ele se numără și fiul...
Cine sunt fostele iubiri ale Simonei Halep. Printre ele se numără și fiul lui Teia Sponte
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze