News

Cazul Ivanovici – RCS RDS a ajuns în presa italiană!

Libertatea presei din România e îngrădită fraudulos de oamenii de fotbal şi are ecou din ce în ce mai puternic la nivel internaţional. Cazul lui Horia Ivanovici, realizatorul emisiunii FANATIK...
10.10.2013 | 21:30
Cazul Ivanovici  RCS RDS a ajuns in presa italiana

Libertatea presei din România e îngrădită fraudulos de oamenii de fotbal şi are ecou din ce în ce mai puternic la nivel internaţional. Cazul lui Horia Ivanovici, realizatorul emisiunii FANATIK SHOW, difuzată de postul Digi Sport pînă pe 2 septembrie 2013, care a fost concediat peste noapte de trustul RCS-RDS a ajuns pînă şi în presa din Italia. Cunoscutul scriitor Gianni Mura a dedicat un editorial amplu în “La Repubblica”, unde a tratat cazul lui Horia Ivanovici, făcînd totodată şi o paralelă cu selecţionerul Prandelli, şi amintind de mogulul Silvio Berlusconi, care a înlăturat mai mulţi ziarişti de la RAI.

“Nu sîntem în România să demitem ziarişti…”

Ce s-a întîmplat în Italia ? Gianni Mura l-a criticat pe Prandelli că l-a convocat pe Balotelli. La rubrica de duminică, “Şapte zile de gînduri rele”, scriitorul a publicat editorialul “Interesul naţional bate etica fotbalului”, în care pleacă de la convocarea lui Balotelli la naţionala Italiei şi compară efectele contestării selecţionerului. “Prandelli a încălcat codul etic impus la «naţională» invocînd argumentul birocratic că suspendarea i-a expirat lui Mario în noaptea dinaintea chemării la lot… Îmi permit să-l critic pe selecţioner? Nu sîntem în România, unde în ultimii 4 ani, la intervenţia conducătorilor, au fost îndepărtaţi 5 ziarişti prea critici. Ultimul, Horia Ivanovici, notabil moderator TV, a fost ras «pentru că a criticat activitatea federaţiei». La originea concedierilor se află şeful Ligii, patronul Stelei, Gigi Becali (frumos nume de primar extremist al Ligii Nord), managerul general al Stelei, Mihai Stoica, şi şeful federal, Mircea Sandu”, scrie Gianni Mura.

Scriitorul este conştient, apoi, că fotbalul italian nu s-a deteriorat aidoma celui din România, iar perioada în care Silvio Berlusconi concedia ziarişti a apus: “Bine că în Italia astfel de lucruri nu se întîmplă. Sau nu încă. Şi cel puţin nu în fotbal. Deşi, pe vremuri, Berlusconi a dat afară trei ziarişti de la RAI, iar Cairo (patronul lui Torino) face acum presiuni la postul La7. Nu-mi imaginez că Abete va cere într-o zi capul unui ziarist“.

Contractul Horia Ivanovici – RCS-RDS, ajuns pe masa CNA

Cum s-a ajuns la această comparaţie ? În România, Horia Ivanovici a părăsit DigiSport ca urmare a unei adrese pe care televiziunea a primit-o din partea Federaţiei Române de Fotbal. Motivul principal invocat de RCS-RDS a constat în criticile dure pe care moderatorul le-ar fi făcut de-a lungul timpului la adresa lui Mircea Sandu şi Victor Piţurcă. Mai mult, în decizia de demitere, RCS-RDS a prezentat declaraţiile făcute de Ivanovici la adresa celor doi oameni din vîrful fotbalului românesc. Iar concluzia a fost evidentă: afirmaţiile moderatorului DigiSport au fost doar opinii, nu jigniri, aşa cum a subliniat şi ActiveWatch (organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public), care a solicitat CNA să analizeze dacă s-au încălcat normele legislaţiei prin demiterea lui Horia Ivanovici.

“Şantaj” cu acreditări…

Mai mult, RCS-RDS a reuşit îndepărtarea lui Horia Ivanovici şi în baza unui “şantaj” făcut de Federaţia Română de Fotbal. Mircea Sandu a retras acreditările postului DigiSport la toate conferinţele şi acţiunile echipei naţionale! Imediat ce moderatorul TV a fost îndepărtat de la DigiSport, FRF a lăsat liber acces postului TV la şedinţele de pregătire conduse de Victor Piţurcă.

Cine este Gianni Mura ?
muraNăscut la Milano, în 1945, Gianni Mura a debutat în Gazzetta dello Sport în 1964, apoi după ce şi-a încheiat faultatea de Litere – secţia literatură modernă – a devenit coresondent al publicaţiei pentru Turul Italiei. El a debutat în La Repubblica în 1967, fiind unul dintre cei mai vechi scriitori ai publicaţiei. Săptămînal semnează o coloană editorială: “Şapte zile de gînduri rele”. Mai mult, Mura are o bogată activitate literară, publicînd două romane: Ischia şi Giallo su giallo.