Life

Ce au găsit scafandrii care au ajuns la fundul Marii Găuri Albastre. Descoperirea e una șocantă: “Nu vom încerca să recuperăm nimic”

Descoperirea șocantă făcută de scafandrii care au ajuns la fundul Marii Găuri Albastre. Este înfricoșător ceea ce au găsit acolo.
08.08.2023 | 15:06
Ce au gasit scafandrii care au ajuns la fundul Marii Gauri Albastre Descoperirea e una socanta Nu vom incerca sa recuperam nimic
Ce au descoperit scafandrii pe fundul Marii Găuri Albastre. Sursa foto: marineinsight.com, chabilmarvillas.com/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scafandrii au ajuns la fundul Marii Găuri Albastre din Belize și au făcut o descoperire șocantă în cadrul unei expediții de acum câțiva ani. În afară de gunoaie care aparțineau oamenilor, aceștia au găsit ceva înfricoșător.

Descoperirea șocantă făcută de scafandrii care au ajuns la fundul Marii Găuri Albastre

“Great Blue Hole” (Marea Gaură Albastră) este o groapă marină uriașă în largul coastei Belize, in Caraibe, cu o lungime de 318 metri și o adâncime de aproximativ 124 de metri. Este una dintre principalele atracții turistice din țară, iar cercetătorii au fost ani la rând fascinați de ea.

ADVERTISEMENT

În 2018, o echipă de scafandri de la Aquatica Submarines a mers în expediție în Marea Gaură Albastră. Scopul acestei expediții, care a devenit virală abia recent, a fost ca scafandrii să ajungă pe fundul apei pentru a crea o hartă 3D a dolinei.

Echipa a fost finanțată de miliardarul Richard Branson. Scafandrii au ajuns la cunoscuta groapă, acolo unde au găsit diverse animale marine, precum broaștele țestoase de mare sau rechinii de recif.

ADVERTISEMENT

Atunci când au ajuns la o adâncime de 90 de metri, lucrurile s-au schimbat. Un strat gros de hidrogen sulfurat toxic se întindea pe suprafața gropii, împiedicând oxigenul să ajungă în interior, după cum a explicat Erika Bergman, care a fost în expediția respectivă.

“Am găsit scoici și scoici și crabi pustnici care căzuseră în gaură și se sufocaseră”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu acordat la puțin timp după expediție, potrivit jpost.com.

ADVERTISEMENT

Scafandrii au găsit, de altfel, și obiecte în groapă. O sticlă de Coca-Cola, de doi litri, și o cameră GoPro se aflau la peste 100 de metri adâncime. Însă nu aceasta a fost descoperirea care a șocat echipa.

Ce au mai descoperit scafandrii

În apropiere de gunoaiele din groapă, se aflau două corpuri umane. Cel mai probabil, acestea aparțineau celor doi din cei trei scafandri care au mers într-o expediție înainte și s-au pierdut în interiorul gropii.

ADVERTISEMENT

“Am găsit locul de odihnă a câtorva oameni și am anunțat cu mult respect guvernul din Belize unde i-am găsit. Toată lumea a decis că nu vom încerca să recuperăm nimic. Este foarte întunecat și liniștit acolo jos, pur și simplu i-am lăsat să rămână”, a mai spus ea.

În timpul aceleiași expediții, scafandrii au descoperit și lucruri mai puțin înfricoșătoare. Aceștia au localizat stalactite, care se regăsesc, în general, atârnate de acoperișul peșterilor. Acest lucru dovedește că situl a fost, cu mult timp în urmă, o peșteră uscată pentru viața din perioada preistorică.

Potrivit oamenilor de știință, peștera s-a format în timpul ultimei ere glaciare. Aceasta a fost inundată și s-a prăbușit cu 14.000 de ani în urmă, la sfârșitul erei glaciare, când nivelul mării a crescut.

Internauții care au aflat despre descoperirile scafandrilor au fost șocați. Aceștia sunt revoltați că deșeurile oamenilor se regăsesc chiar și într-un loc atât de izolat.

“Chiar și un loc pe care oamenii nu l-au vizitat niciodată conține atât de multe din gunoaiele noastre. Umanitatea este oribilă”, a scris cineva pe rețelele sociale.

Branson a spus că “adevărații monștri din ocean sunt schimbările climatice și plasticul”. Acesta a mai menționat că plasticul de unică folosință nu ar mai trebui să existe.

ADVERTISEMENT
Tags: