Fotbal international

Ce avere are Diego Maradona. Fiscul italian îi cere o parte din bani

30.10.2018 | 10:30
Ce avere are Diego Maradona Fiscul italian ii cere o parte din bani

Diego Armando Maradona este unul dintre cele mai mari nume din istoria fotbalului, dar, cu siguranță, nu și la capitolul avere. Dacă ar fi jucat acum, probabil că Maradona ar fi făcut de mult sute de milioane de euro din geniul său fotbalistic. Însă, spre neșansa lui, în comparație cu cei doi lideri incontestabili ai ultimului deceniu, compatriotul său Lionel Messi și portughezul Cristiano Ronaldo, Maradona a jucat între anii 1976 și 1997, când sumele de transfer și salariile erau cu mult în urma a ceea ce se întâmplă astăzi.

Dovadă este faptul că în 1984, când FC Barcelona a vrut să scape de el, pentru problemele de comportament, și l-a vândut la Napoli italienii au plătit prețul record la acea dată de 6,9 milioane dolari! O sumă la care astăzi este achiziționat spre exemplu un Nicolae Stanciu de la Anderlecht de către cehii de la Sparta Praga!

Averea lui Diego Maradona ar fi putut fi uriașă, dar greșelile din viața personală l-au costat scump

Ca și rivalul său la titlul de cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, brazilianul Pele, Maradona nu s-a putut îmbogăți din fotbal. Banii au venit, asmeni lui Pele, din ulterioare contracte publicitare sau din unele afaceri în care starurile au investit din ceea ce câștigaseră. Însă, dacă în cazul lui Pele acesta a reușit să facă bani cu ușurință, el fiind considerat și în afara carierei un om echilibrat, fără excese, la Maradona situația nu e deloc la fel.

Argentinianul a pierdut enorm din cauza imaginii distruse de consumul de cocaină și a celor două suspendări primite pentru dopaj, în 1991 și 1994, chiar în timpul World Cup în SUA și aceste mari greșeli au avut repercusiuni și în plan financiar. Mai ales că tratamentele pe care le-a început pentru a se elibera de viciul drogului l-au secătutit de bani.

În 2017 rămăsese cu o sumă ridicol de mică din cauza fiscului italian

În 2017 averea lui Diego devenise mai degrabă simbolică, publicația The Richest.com estimând veniturile acestuia la doar 100.000 de dolari! O cifră incredibil de mică, șocantă chiar, dacă ne gândim că vorbim despre un nume uriaș al sportului rege, dar cei de la The Richest au venit imediat și cu explicațiile pentru ce o avere insignifiantă față de numele lui Maradona.

Situația în care a ajuns în 2017 Diego este datorită fiscului italian care nu vrea să îl absolve pe Maradona de plata a nu mai puțin de 39 de milioane euro, reprezentând impozitele neachitate de argentinian pe veniturile salariale și prime de joc din perioada petrecută la Napoli, între 1984 și 1991. Fiscul din Peninsulă îi cere lui Maradona să achite această sumă, în care sunt incluse sume importante ce rezultă inclusiv din cumulul de penalități calculat la neachitarea impozitelor din 1991 până în prezent!

Maradona dă vina pe președintele lui Napoli și pe agentul său

Dacă statul italian va avea câștig de cauză în instanță, atunci lui Diego i se vor confisca anumite proprietăți și bunuri până la achitarea sumei incriminate, adică 39 de milioane euro și valoarea averii argentinianului va scădea simțitor până la mai puțin de 60 de milioane de dolari. Ar fi o mare lovitură pentru cel supranumit Il Pibe d’Oro ;i care a fost ani de zile nu doar idolul fanilor din Napoli, ci al întregii regiuni Campana.

Evident, Maradona contestă efectuarea acestei megaplăți către fiscul italian și aruncă toată vina asupra a doi oameni: președintele lui Napoli din acea perioadă, Corrado Ferlaino și agentul său, Guillermo Coppola. El susține că habar nu avea de impozite, datoria lui fiind doar de a juca fotbal. De celelalte aspecte financiare trebuia să se ocupe agentul și conducerea clubului.

Reviriment extraordinar în ultimele 12 luni

Dacă va câștiga procesul va recupera cele 39 de milioane euro, confiscate momentan de fiscul italian. Oricum, pe parcursul ultimelor 12 luni, conform celebrei publicații americane People situația lui Maradona s-a schimbat mult în bine, chiar și  cu obligația de a plăti banii fiscului italian. Contractele publicitare cu jocul fotbal video PES, cu compania Coca-Cola, cu firma de ceasuri Hublot, cu firma de cosmetice CoverGirl, linia de vestimentație pentru adolescenți Maradona Seduction și parfumul pus pe piață, Apa lui Maradona au refăcut substanțial averea fostului star, în cele 12 luni el câștigând 58 de milioane euro.

Ce avere are Maradona. Diego nu s-a îmbogățit ca jucător. Banii au venit în ultimii ani din contracte publicitare
Ce avere are Maradona. Diego nu s-a îmbogățit ca jucător

Maradona mai are și investiții bursiere care par a funcționa din plin, precum și două restaurante, care se bucură de mare popularitate. Dacă își va recupera și paguba cu fiscul atunci chiar se va putea socoti un om cu un venit excelent. Pe perioada turneului final al CM din Rusia a fost plătit cu nu mai puțin de 10.000 de euro pentru fiecare meci la care s-a aflat în tribune, iar de la compania Hublot, care a editat o serie limitată de 20 ceasuri marca Maradona, primește nu mai puțin de 100.000 de euro pentru fiecare dată în care apare la un eveniment fotbalistic purtând două ceasuri identice la mâini, unul indicând ora exactă a țării unde se află și altul ora exactă în general, dacă bineînțeles nu este acasă, în Argentina.