News

Ce avere are Răzvan Cherecheș! Expertul în sănătate câștigă anual sute de mii de lei

Fost consilier onorific la Ministerul Sănătății pe vremea ministrului Vlad Voiculescu, Răzvan Cherecheș ocupă funcția de profesor universitar, director de departament în cadrul Universității Babeș-Bolyai.
16.10.2021 | 14:30
Expertul în sănătate Răzvan Cherecheș (44 de ani) este profesor universitar la Cluj
ADVERTISEMENT

În februarie anul curent, la numirea sa în cadrul Ministerului Sănătății, condus la acea vreme de Vlad Voiculescu, profesorul Răzvan Cherecheș ținea să precizeze următoarele aspecte ale colaborării lui cu instituția respectivă.

”Începând de astăzi sunt consilier onorific (neplătit) al secretarului de stat de la sănătate – Andreea Moldovan. Asta înseamnă că voi putea să îmi expun opiniile și să furnizez dovezi pentru măsurile propuse și Andreea Moldovan mă va asculta.

ADVERTISEMENT

Două aspecte:

1. Punctul meu de vedere este cel al specialistului, nu am nicio afiliere politică, nu doresc nicio afiliere politică, nu am nicio preferință – suportul meu în domeniul sănătății publice este oferit oricărei autorități sau partid care dorește să îl asculte. 

2. Faptul că sunt consilier onorific nu înseamnă că am să încetez să critic măsurile (sau absența lor) nepotrivite – doar am să folosesc „noi” în loc de ”ei””, a anunțat atunci Răzvan Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Cherecheș a fost și manager de spital

În vârstă de 44 de ani, Răzvan Cherecheș – care a renunțat între timp la funcția onorifică din cadrul ministerului – este profesor universitar doctor, director departament în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Licențiat în Medicină Generală, după ce a terminat Universitatea de Medicină și farmacie ”Iulia Hațieganu” (2001), Cherecheș are și un master în managementul sanitar, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2005). În 2007, Cherecheș a îndeplinit și funcția de manager general al Spitalului Județean Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Salariu de 14.800 lei pe lună pentru profesorul Cherecheș

Ca proprietăți imobiliare, Răzvan Cherecheș deține 1/3 dintr-un teren intravilan de 3500 metri pătrați din Cluj, 1/2 dintr-un teren intravilan de 1500 metri pătrați în satul Sălicea (județul Cluj), dar și o casă cu o suprafață de 240 metri pătrați locuibili, tot în Sălicea.

Anul trecut, cunoscutul expert în sănătate a contractat un credit de 75.000 lei, scadent în 2025. Pentru munca depusă în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cherecheș încasează un salariu anual de 177.570 lei, adică aproximativ 14.800 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș a primit 22.549 euro de la Comisia Europeană

În plus, Răzvan Cherecheș a mai raportat alte trei surse de venituri: 22.360 lei pe an de la World Bank, pentru un contract de cercetare, 1409 lei (premiu) și 22.549 euro, încasați de la Comisia Europeană pentru anul 2020, cu titlul de ”evaluare proiecte”.

Veniturile soției lui Răzvan Cherecheș sunt evident mai mici. Alina câștigă de la o asociație și de la o fundație un total anual de 41.392 lei, la bugetul familiei adăugându-se și alocațiile anuale de 1008 lei pentru cele două fete ale cuplului.

“În al 12-lea ceas, ar trebui insistat cu vaccinarea şi impuse restricţii masive de mişcare la nivel naţional, pentru că nu avem probleme doar într-o anumită regiune. Lăsat liber pentru vaccinaţi cu verificări intense din partea poliţiei. Toată Poliţia trebuie mobilizată, să verifice şi să legitimeze certificatul verde”, a comentat Răzvan Cherecheș situația actuală a pandemiei.

”Suntem într-o situaţie în care măsurile care ar fi trebuit să fie luate, nu s-au luat. Suntem ca şi atunci când a venit zăpada peste noi. Suntem toţi înzăpeziţi, pe marginea drumului, nu putem ieşi din case şi Guvernul ne spune – staţi liniştiţi că în curând o să avem autorităţi care să se ocupe de situaţie. Deci, trebuie să ne descurcăm singuri. Echivalentul lopeţii care ar trebui să o folosim pentru zăpadă, acum e vaccinul”, a încheiat resemnat Cherecheș.

ADVERTISEMENT