Fotbal international

Ce club din Anglia îl are ca suporter pe Papa Francisc! E una dintre grupările de tradiţie din Regat

05.09.2018 | 19:41
Ce club din Anglia il are ca suporter pe Papa Francisc E una dintre gruparile de traditie din Regat
ADVERTISEMENT

Papa Francisc este un mare iubitor al fotbalului şi începând de miercuri 5 septembrie un club de legendă din Anglia îl are de acum înainte ca suporter pe însuşi Suveranul Pontif. Este singurul club din Regatul Unit al Marii Britanii care beneficiază de această atenţie din partea conducătorului Bisericii Catolice, în condiţiile în care pe teritoriul Regatului forma dominantă de religie este cea anglicană, de tip protestant.

Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, argentinian la origini, este, cum spuneam un mare iubitor al fotbalului. Octogenarul şef al catolicismului (are 81 de ani) este membru cotizant, cu carnet de socios la clubul Rosario Central din ţara natală şi a urmărit cu atenţie meciurile turneului final al Campionatului Mondial din Rusia, cu precădere pe ale Argentinei, care, însă, a plecat repede acasă, încă din faza optimilor. Însă tocmai acel meci cu Franţa nu l-a putut urmări.

ADVERTISEMENT

Clubul din Anglia care îl are suporter pe Papa Francisc joacă acum în a doua ligă

Miercuri, Papa Francisc s-a întâlnit în Italia cu mai mulţi oameni de afaceri, printre aceştia aflându-se şi tânărul patron al lui Leeds United, Andrea Radrizzani. Leeds United este un club de mare tradiţie din fotbalul britanic, dar care arată acum asemeni unui nobil decăzut, de la care a mai rămas doar blazonul, dar nu şi averea şi strălucirea. Sezonul acesta a fost adus pe banca tehnică un compatriot al Papei, Marcelo Bielsa, cel supranumit “Il Loco” adică Nebunul, pentru numeroasele sale ieşiri în decor din punct de vedere al atitudinii.

Ce club din Anglia îl are ca suporter pe Papa Francisc. În imagine, patronul lui Leeds îi oferă un tricou Suveranului Pontif
Ce club din Anglia îl are ca suporter pe Papa Francisc. Este vorba de Leeds United

Leeds a început bine acest maraton al Championship, liga a doua din Insulă, acolo unde echipa se zbate de ani buni să găsească uşa spre revenirea în Premier League. Andrea Radrizzani a profitat de întâlnirea cu Papa pentru a-i înmâna un tricou personalizat al lui Leeds, cu numărul 1 şi numele Francesco inscripţionate. Papa l-a ridicat deasupra capului şi apoi l-a binecuvântat. Patronul italian s-a grăbuit să posteze imaginea pe contul de Twitter, însă fanii au fost destul de puţin evlavioşi şi au comentat ironic faptul că Sanctitatea sa a primit tricoul cu numărul 1: “Acum dacă are numărul 1 să sperăm că ştie şi să iasă bine pe centrări”.

ADVERTISEMENT

Cine este Leeds United

Leeds United a început deosebit de promiţător acest sezon şi fanii chiar au început să spere. După primele şase etape “albii” sunt neînvinşi, la egalitate de puncte, 14, cu Middlesbrough, şi ea neînvinsă. Ambele au câte patru succese şi două egaluri, dar Leeds e mai în faţă ca urmare a golaverajlui, 14-4 Leeds, 9-2 Borough. Din 2004 Leeds nu a mai evoluat în Premier League, ba, la un moment dat, timp de trei sezoane, a ajuns chiar în a treia ligă. Înainte de Andrea Radrizzani patron a fost un alt italian, omul care a ţinut ani de zile Cagliari în spate, Massimo Cellino, dar după trei ani acesta decis să lase clubul din Premiership pe mâna actualului patron şi preşedinte. Care ar realiza un lucru de senzaţie dacă ar reuşi promovarea vara viitoare, pentru că atunci se împlineşte exact un secol de la înfiinţarea clubului. În palmares Leeds are trei titluri de campioană, o Cupă a Angliei, o Cupa Ligii, două Superecupe ale Angliei, două Cupa UEFA şi a mai jucat câte o finală în Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor şi Cupa UEFA.