ADVERTISEMENT
News

Ce consecințe poate avea ivermectina asupra sănătății oamenilor. Avertismentul specialiștilor

Autor: Cerasela Stafie | 27.01.2021 | 09:20
Ce consecințe poate avea ivermectina asupra sănătății oamenilor. Avertismentul specialiștilor
Ce țară europeană a aprobat utilizarea ivermectinei în tratarea infecției cu Covid-19 Colaj foto: Fanatik

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis un avertisment cu privire la utilizarea ivermectinei în tratamentul infecției cu Covid-19. Specialiștii spun că poate avea consecințe grave asupra sănătății oamenilor.

ADVERTISEMENT

Instituția a transmis un comunicat în care anunță că precizările vin în contexul apariției în media a unor informații conform cărora produsul medicinal veterinar poarte fi folosit cu succes în tratarea bolii provocate de SARS – CoV – 2. Reprezentanții trasmit că produsele care conțin ivermectină sunt autorizate doar pentru folosirea animale.

Reprezentanții menționează că eliberarea acestora se poate face doar cu prescripția unui medic veterinar și sub supravecherea lui, iar aceștia nu au competențe legale pentru a le elibera pentru tratamentul oamenilor. Ei adaugă că utilizarea produselor pe bază de ivermectină la oameni se poate face doar cu aprobarea autorităților competente pentru produse medicinale cu un uman.

ADVERTISEMENT

Ce consecințe poate avea ivermectina asupra sănătății oamenilor. Avertismentul specialiștilor

„În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect”, anunță ANSVSA.

Autoritatea a mai explicat că sunt realizate studii clinice cu privire la folosirea acestui medicament pentru uzul uman, dar acestea nu sunt finalizate. În funcție de rezultatele primite se poate decide folosirea medicamentului la oameni.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19” au explicat reprezentanții instuției.

„Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, au subliniat aceștia.

ADVERTISEMENT

Nu este singurul avertisment venit recent cu privire la ivermectină. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a transmis că folosirea unui tratament pe baza acestui produs poate avea repercusiuni extrem de grave asupra organisului. El a mai adăugat, la fel ca ANSVSA, că medicii veterninari nu-l pot prescie pentru oamenii, iar ceilalți specialiști nu au autorizația pentru a-l prescrie.

„E ceea ce spune FDA, nu spun eu. Nu există aprobarea pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu COVID-19 cu Ivermectină. Care este pericolul pentru oameni ca să ia Ivermectină? Unul dintre efectele adverse care sunt asociate Ivermectinei includ: o erupție cutanată, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, efecte neurologice adverse, confuzie, parestezii, scăderea presiunii arteriale și hepatită. Asta spune agenția din Statele Unite referitoare la utilizarea la om a acestui produs în legătură cu infecția Covid-19”, a declarat Rafila, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

„Medicii din România nu pot să prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu: el nu se găsește în farmaciile de uz uman, decât dacă un medic veterinat prescrie unei persoane acest produs și lucrul acesta este imposibil, pentru că un medic veterinar nu are drept de practică în medicina umană”, a adăugat medicul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!