News

Ivermectina, medicamentul contra Covid-19 care ar putea fi folosit în curând în România. Explicațiile medicului Adrian Marinescu. Exclusiv

26.01.2021 | 21:32
Ivermectina medicamentul contra Covid19 care ar putea fi folosit in curand in Romania Explicatiile medicului Adrian Marinescu Exclusiv
ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul Matei Balș, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre Ivermectina, medicamentul ieftin folosit deja de americani pentru a trata pacienții infectați cu Sars-CoV-2. Cât de eficient este și cât de repede ar putea fi aprobat în România? Acestea sunt două din întrebările esențiale privind tratamentul care a polarizat atenția în ultimele zile.

Niciodată omenirea nu a lucrat la unison pentru un singur scop atât de intens cum o face acum pentru a stopa pandemia de coronavirus. S-au investit și se investesc în continuare sume inimaginabile de bani în această luptă cu inamicul invizibil. Specialiștii continuă să caute soluții pentru a eradica boala care a schimbat ireversibil viețile tuturor.

ADVERTISEMENT

Este important să nu ne lăsăm dominați de frică și să schimbăm cursul și direcția unui grafic înspăimântător. Am trecut de pragul psihologic de 100 de milioane de infectări, iar 2 milioane de persoane au pierdut lupta cu virusul nemilos. Din America vine o urmă de speranță care ar putea ajuta în acest război cu Sars-CoV-2. Mai mulți specialiști importanți au studiat Ivermectina și au ajuns la concluzia că medicamentul poate să fie o variantă viabilă împotriva noului coronavirus.

Este Ivermectina o soluție contra Covid-19? Adrian Marinescu: „Avem date promițătoare”

„Lucrurile stau în felul următor. Nu există un tratament miraculos. Dar înainte de a folosi termenul de tratement miraculos ar trebui să plecăm de la ideea că de-a lungul pandemiei au fost diverse medicamente cu efecte antivirale care chiar și au demonstrat eficiență. Se pare că Ivermectina se numără printre acestea.

E adevărat că nu sunt foarte multe studii, dar avem totuși date promițătoare. Vorbim în primul rând de tratamentul antiviral, de felul cum am putea trata pacienții care au deja infecția Sars-CoV-2,” a declarat pentru FANATIK, specialistul Adrian Marinescu.

Ne aflăm la începutul unui nou drum. Campaniile de vaccinare au pornit concomitent în toate colțurile lumii, iar numărul de doze care vor fi create în 2021 reprezintă o provocare pentru giganții din industria farmaceutică. În acest context, orice ajutor suplimentar este bine-venit.

ADVERTISEMENT

Cât de eficient este medicamentul?

Foto: Inquam

„E și o discuție legată de profilaxie, adică de faptul că poți lua acest medicament ‘a la longue’ (pe termen lung) și să previi îmbolnăvirea, adică să previi formele severe de boală.

Din păcate, de exemplu, în Europa este aprobat într-adevăr pentru uz uman în câteva țări. Dar ca antiparazitar, nu ca antiviral și atunci pentru a îl folosi în România ar trebui să îl introduci într-un protocol de tratament și acest protocol de tratament vine pe baza unor date. Adică comisiile de specialitate ar trebui să analizeze datele pe care le avem deja și să considere că el este util, că are puține reacții adverse și că poate fi folosit. Cam asta ar fi logica.

ADVERTISEMENT

Așa sună bine: cu puține reacții adverse, eficient. Datele pe care le avem clar confirmă lucrul ăsta, dar aș lua totuși cu jumătate de măsură pentru că nu avem o experiență practică mare. Nu sunt foarte multe studii. Aș spune că e un medicament util. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitorul apropiat,” a precizat medicul Marinescu.

Americanii folosesc deja Ivermectina. Adrian Marinescu: „E foarte posibil să fie folosită și în România”

Medicamentul contra Covid-19 care ar putea fi folosit în curând în România. ”E foarte posibil”. EXCLUSIV FANATIK

„Americanii au început să îl folosească de curând. E adevărat că acest OK este cumva de moment, dar la ei nu mai este o problemă în a îl folosi pentru că au aprobările de urgență necesare.

ADVERTISEMENT

Nu vorbim de studiile clinice care sunt în derulare,  vorbim de posibilitatea de a folosi acest medicament.

Și în România au fost medicamente folosite cum este, de exemplu, Arbidolul care de asemenea și-a demonstrat eficiența fără să aibă foarte multe studii clinice și a ajuns să fie folosit. L-am folosit și noi la Matei Balș. Deci e foarte posibil ca Ivermectina să fie folosită cât de curând și în România, dar trebuie să fie inclusă întru un protocol terapeutic. Adică trebuie să avem un OK de la comisiile de specialitate,” a declarat medicul de la Matei Balș.

Când ar trebui să fie dat OK-ul pentru țara noastră?

Medicul Adrian Marinescu nu este surprins de creșterile alarmante ale cazurilor de COVID-19. Sursa foto: Digi 24
Sursa foto: Digi 24

”Cred că în aceste zile, plecând de la informațiile acumulate se va lua și lucrul acesta în calcul. E greu de spus cât de repede, dar ar trebui luat cât de curând.(…)Trebuie trecut în protocolul terapeutic, asta trebuie făcut,” a explicat specialistul pentru FANATIK.

Trebuie să fie de acord și EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente)?

„Nu neapărat. Aici e mai complicat. Sigur că ar fi bine să vină și de la EMA, dar până una alta el poate fi folosit cum a fost și cu Arbidol printr-un protocol care să țină de România. Se poate face acest lucru,” a concluzionat medicul Adrian Marinescu.

Ivermectina a dovedit o eficiență semnificativă în tratarea pacienților infectați. O analiză publicată în The Lancet indică acest lucru. Mai mulți doctori din SUA au confirmat că au folosit acest medicament de ceva timp în tratarea pacienților bolnavi cu Sars-CoV-2. Un expert renumit, Pierre Cory, s-a dus în fața senatului american pentru a încuraja folosirea Ivermectinei, iar Universitatea Oxford vrea să facă un studiu amplu despre eficiența acestui medicament considerat ”miraculos” de anumiți specialiști din America, potrivit The Times.

Recent, Curtea Supremă din New Orleans a ordonat Spitalului Rochester General folosirea Ivermectinei pentru o pacientă în vârstă de 65 de ani care se afla în stare gravă. Disperată, familia a propus folosirea medicamentului, dar medici au refuzat inițial această cerere. După administarea Ivermectinei, femeia și-a revenit. Un caz similar s-a petrecut în Buffalo.

Ivermectina a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. În SUA este folosită sub denumirile comerciale Stromectol și Sklice. În România nu este autorizată momentan pentru tratamentul oamenilor.

  • „În calitate de virusolog care a făcut parte din echipa care a reuşit pentru prima dată să izoleze SARS-CoV-2 în afara Chinei, în ianuarie 2020, sunt încântat de perspectiva ca ivermectina să fie utilizată ca medicament potenţial împotriva COVID-19”, a spus dr. Leon Caly de la Spitalul Royal Melbourne.
ADVERTISEMENT