News

Ce distanță trebuie să păstrăm în trafic față de mașina din față. Regula celor 2 secunde, explicată de Titi Aur

Când ne aflăm în trafic, extrem de importantă - în foarte multe cazuri vitală - este distanța față de mașina din față. Titi Aur explică și regula celor 2 secunde.
12.02.2023 | 18:17
Ce distanta trebuie sa pastram in trafic fata de masina din fata Regula celor 2 secunde explicata de Titi Aur
De ce este importantă distanța în trafic față de mașina din față. Explicațiile lui Titi Aur. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legislația rutieră din România nu stabilește clar o distanță care trebuie menținută față de maşina din faţă. Șoferilor li se recomandă ca distanța să fie una suficientă astfel încât ”să se evite eventualele coliziuni produse în urma unor reduceri ale vitezei sau a unor frânări bruște”.

De ce este importantă distanța în trafic față de mașina din față

Orice posesor al unui permis de conducere trebuie să știe că în absolut orice circumstanțe trebuie să adapteze viteza în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. Unul dintre cele mai importante aspecte ce ţine de siguranţa în trafic vizează distanţa pe care trebuie să o păstreze conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia.

ADVERTISEMENT

Din păcate, periodic vedem în media sau trăim pe propria piele situații în care unii șoferi nu respectă deloc această cerință fundamentală de a păstra distanța în timp ce se află în deplasare.

În urmă cu mai puțin de doi ani, pe Autostrada Soarelui a avut loc un carambol în care au fost implicate circa 50 de autovehicule. Printre cauzele accidentului s-a numărat și nerespectarea distanței față de mașinile din față.

ADVERTISEMENT

Fostul pilot de raliuri Titi Aur explică șoferilor care este distanță optimă care trebuie respectată în trafic. În Germania, Belgia sau Suedia, distanța e specificată în Codul Rutier. În România nu e prevăzută, dar e vitală pentru evitarea unor tragedii.

”Auzim mereu în România recomandări să păstrăm distanța de siguranță. Dar de fapt întrebarea e care e această distanță? Nu am inventat-o eu, ci alții care se ocupă de această treabă și au băgat-o și în lege în state precum Germania, Belgia, Suedia etc. Legea spune că trebuie să fii la jumătatea în metri a vitezei pe care o ai.

ADVERTISEMENT

Adică la 100 de kilometri pe oră nu pot fi mai aproape de 50 de metri de mașina din față. La noi nu e specificat. Legea nu prevede în România o anumită distanță, sper să se stabilească acest lucru”, spune Titi Aur, conform DC News.

Titi Aur explică regula celor 2 secunde

Legată de legea care spune că trebuie să fii la jumătatea în metri a vitezei pe care o ai este și regula celor 2 secunde, mai spune Titi Aur. ”De ce jumătatea în metri a vitezei? Ajungem la regula celor două secunde care spune astfel: Când mașina din față trece pe lângă un punct fix, cel din spate trebuie să numere două secunde și nu trebuie să treacă mai rapid prin acel punct fix”, explică specialistul în condus preventiv.

ADVERTISEMENT

Mai exact, la 100 de kilometri pe oră se fac 27 de metri pe secundă. Astfel, la două secunde se fac 54. Așadar, la 100 de km pe oră se ajunge la aproximativ cei 50 de metri.

De ce 2 secunde? ”Un om normal, care nu obosit, nu e băut și e atent, are capacitatea de a acționa de aproximativ o secundă și jumătate care e împărțită în doi timpi. Potrivit datelor medicale, timpul de percepere și până când creierul transmite că se întâmplă ceva în față trec cam 0.75 secunde. De când se primește comanda și până se pune piciorul pe frână ori se trage de volan pentru evitarea impactului mai trec 0.75 secunde”, a mai explicat Titi Aur.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Dezvăluirea uluitoare a lui Pelinel despre Cristi Borcea! Ce se va întâmpla dacă...
Dezvăluirea uluitoare a lui Pelinel despre Cristi Borcea! Ce se va întâmpla dacă ar păţi şi ea ca primele soţii ale milionarului!
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede,...
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar 12 secunde
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze