News

Ce este, de fapt, fondul de rulment. Cum se calculează, cine plătește și cine e scutit într-o asociație de proprietari

Ce este, de fapt, fondul de rulment. Informații importante despre cum se calculează, cine plătește și cine e scutit într-o asociație de proprietari.
28.04.2023 | 08:00
Ce este de fapt fondul de rulment Cum se calculeaza cine plateste si cine e scutit intro asociatie de proprietari
Ce este fondul de rulment și cum se aplică într-o asociație de proprietari. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu există locatari ai unui bloc, fie că vorbim de proprietari sau chiriași, care să nu fi auzit de fondul de rulment. Ce este, de fapt, acesta. În continuare, vă oferim informații esențiale despre cum se calculează, cine plătește și cine e scutit într-o asociație de proprietari de acest fond.

Ce este fondul de rulment și cum se aplică într-o asociație de proprietari

La ora actuală, fondul de reparații și fondul de rulment sunt termeni familiari pentru majoritatea celor care locuiesc la bloc. Nu de puține ori, un subiect sensibil în discuțiile aprinse la ședințele de bloc îl reprezintă fondul de rulment.

ADVERTISEMENT

Există locatari care cer explicații președintelui asociației de proprietari și administratorului pentru sumele solicitate ca și contribuție la acest fond. Cetățenii trebuie să știe că acest fond este reglementat de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Articolul 72 al legii precizează: ”În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice”.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează fondul de rulment în cadrul unei asociații de proprietari

Cu alte cuvinte, fondul de rulment este o plată anticipată pe care un proprietar o depune la Asociația de Proprietari de care aparține. Banii sunt destinați pentru plata facturilor către unii furnizori. De exemplu: furnizorii de curent electric, internet și cablu, cheltuieli pentru întreținerea liftului etc.

Legea în vigoare spune că ”fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată”.

ADVERTISEMENT

Fondul la care contribuie cetățenii este menționat pentru fiecare apartament în parte. Datele sunt scrise într-un registru special. De asemenea, fondul trebuie să fie raportat la nivelul celei mai mari întreţineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală.

Fondul de rulment se poate calcula în funcție de următoarele elemente:

  • natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);
  • numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;
  • cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului).
ADVERTISEMENT

Site-ul de specialitate Storia.ro prezintă un exemplu de calcul al fondului de rulment. Astfel, cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împărțind suprafața utilă la acest total. De aici reiese un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

Luăm cazul unui bloc cu o suprafață utilă totală de 750 mp unde există 30 de apartamente cu doua camere, cu suprafața utilă de 35 mp. În acest caz, cota-parte pentru aceste tipuri de apartament va fi de (35/750) x 100 = 4,6.

Rezultă că totalul la cota-parte pe scară este 100%. Prin urmare, pentru a calcula o factură de 2.000 lei, avem formula: (2.000 x 4,6)/100. Astfel, fiecare apartament de două camere va avea un fond de rulment de 92 lei.

Cine plătește fondul de rulment

Legea în vigoare mai spune că fondul de rulment este obligatoriu să fie constituit la nivelul fiecărei asociații de proprietari. Obligativitatea apare în textul art. 72 alin.1, unde este formularea ”asociaţia de proprietari este obligată”. Proprietarii de apartamente nu au alternative pentru fondul de rulment și sunt obligați să plătească.

Scutiri de la plata fondului de rulment într-o asociație de proprietari. Cine beneficiază de acestea și în ce circumstanțe

Într-un bloc de locuințe, plata sumelor care se duc către cele două fonduri speciale obligatorii ale oricărei asociații de proprietari – fondul de rulment și fondul de reparații – este o obligație ce revine proprietarilor de apartamente. Există și scutiri. Legea nu prevede obligații pentru chiriași.

În cazul în care sunteți chiriași, legea prevede că veți plăti fondul de rulment doar în situaţia în care se stabilește acest lucru prin contractul de închiriere pe care îl încheiați cu proprietarul.

Cum poate afecta un fond de rulment insuficient situația financiară a unei asociații de proprietari

Scopul fundamental al fondului de rulment este asigurarea sumelor necesare pentru plăți curente. Mai exact, fondul de rulment este ca un fond de siguranță, de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii, în cazul în care ar apărea probleme, pe viitor. De aceea, un management financiar este extrem de important.

Un fond de rulment insuficient poate afecta destul de serios situația financiară a unei asociații de proprietari. Tocmai de aceea, valoarea fondului de rulment trebuie să fie egală cu suma corespunzătoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic.

În concluzie, fondul de rulment este un tampon între furnizori/prestatori şi proprietari pentru serviciile de care aceștia beneficiază. De el depinde buna funcţionare a unei asociații de proprietari.

ADVERTISEMENT