News

Ce avantaje financiare ai dacă refuzi să intri în asociația de proprietari a blocului. Legea pe care puțină lume o știe

Există avantaje financiare dacă refuzi să intri în asociația de proprietari a blocului? Un răspuns este dat de o lege mai puțin cunoscută de români.
25.03.2023 | 11:00
Ce avantaje financiare ai daca refuzi sa intri in asociatia de proprietari a blocului Legea pe care putina lume o stie
Există avantaje financiare dacă refuzi să intri în asociația de proprietari a blocului? Ce spune legea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sunt avantaje financiare pentru cetățenii care refuză să facă parte din asociația de proprietari a blocului? Iată o întrebare la care răspunsul este oferit de o lege pe care nu foarte multe persoane o cunosc.

Există avantaje financiare dacă refuzi să intri în asociația de proprietari a blocului? Ce spune legea

Există români care se întreabă dacă apartenența la asociația de proprietari a blocului presupune cheltuieli pe care nu le-ar avea dacă nu ar face parte din această structură. Cu alte cuvinte: ce avantaje financiare au cei care nu aderă la astfel de asocieri?

ADVERTISEMENT

Trebuie spus din start că, în România, legea nu obligă la asociere. Vorbim de o chestiune de opțiune, de preferință. Cu toate acestea, în cele mai multe situații, asocierea este benefică pentru luarea unor decizii utile pentru imobil.

Pot exista cazuri în care motivul invocat pentru ieșirea din asociație este scăparea de plata anumitor cheltuieli lunare. Puțini știu însă că aceste obligații bănești trebuie plătite indiferent de postura cetățeanului, că face sau nu parte din asociația de proprietari a blocului unde locuiește.

ADVERTISEMENT

În țara noastră, reglementarea asociațiilor este reprezentată de ”Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor”., explică cei de la Avocatnet.ro.

În acest act este definit și proprietarul, membrul de asociație și condominiul (blocul). De asemenea, sunt specificate toate obligațiile de plată a anumitor cheltuieli. Foarte important: plata acestora din urmă nu revine doar celor din asociație, ci tuturor proprietarilor.

ADVERTISEMENT

Renunțarea la calitatea de membru în asociație nu aduce avantajele financiare dorite de unii

Conform legii amintite, hotărârile adunării generale a asociației ”sunt obligatorii chiar și pentru proprietarii care nu sunt membri în asociație, iar plățile decise trebuie să fie achitate chiar și de aceștia din urmă”, scrie la art. 48 din act.

Niciun locatar al blocului nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună, se mai precizează în lege, la capitolul cheltuielilor asociației.

ADVERTISEMENT

Concluzia este una simplă: refuzul de a intra în asociația de proprietari a blocului nu aduce avantaje financiare, cum ar fi unii tentanți să creadă. Cheltuielile trebuie plătite oricum și, în plus, cetățeanul care nu face parte din asociere riscă să nu aibă un cuvânt de spus atunci când sunt luate decizii importante pentru zona în care locuiește.

ADVERTISEMENT