News

Ce este Dogecoin, moneda virtuală promovată de Elon Musk, care a luat mințile investitorilor

11.05.2021 | 17:32
Ce este Dogecoin moneda virtuala promovata de Elon Musk care a luat mintile investitorilor
Ce este Dogecoin, moneda virtuală promovată de Elon Musk, care a luat mințile investitorilor. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Dogecoin este una dintre cele mai cunoscute criptomonede apărute în ultimii ani, iar frenezia din jurul acesteia este una foarte mare. FANATIK îți prezintă care este istoricul acestei monede virtuale și cum a ajuns să fie atât de importantă pentru publicul amator de astfel de investiții, deși inițial a pornit ca o ironie. 

Criptomonedele au devenit extrem de populare în ultimii ani și din ce în ce mai mulți oameni au auzit de aceste noi forme de existență a banilor. Monedele de acest fel prezintă o noutate semnificativă față de banii pe care îi folosim de zi cu zi: nu sunt emise de o autoritate centrală, iar existența lor se bazează pe un consens comun între utilizatorii acestora.

ADVERTISEMENT

Monedele virtuale de acest fel se bazează pe tehnologia blockchain, un sistem decentralizat desfășurat de-a lungul a nenumărate calculatoare. Securitatea sistemului este una deosebit de ridicată, datorită criptografiei din spatele acestui sistem, lucru care a și dus la popularitatea tot mai mare a acestor monede.

Bitcoin a fost prima monedă virtuală apărută, în 2009. Ceva mai târziu de un deceniu, criptomoneda ajunge constant în atenția publicului larg, datorită recordurilor de valoare tot mai înalte pe care le depășește. La momentul publicării acestui articol, un Bitcoin costă în jur de 223.075 RON, sau 55.171 dolari.

ADVERTISEMENT

Suma este cel puțin impresionantă; pe unii i-a îmbogățit semnificativ, iar pe alții i-a băgat în depresie. La începuturile monedei, aceasta avea o valoare infimă și era folosită, uneori mai mult în glumă decât în serios, pentru a plăti diverse lucruri, precum comenzi de pizza.

Bitcoin nu este, însă, singura criptomonedă din lume. De fapt, odată ce popularitatea acesteia a crescut, au apărut tot felul de monede virtuale, iar în prezent, sunt tranzacționate peste 5.000 de monede digitale cu diverse valori.

ADVERTISEMENT

Dogecoin, moneda pornită dintr-o simplă glumă

Una dintre cele mai cunoscute monede virtuale a ajuns să fie Dogecoin, o monedă pornită ca o glumă, având la bază o memă, dar care acum pune pe jar mii de oameni din întreaga lume.

La originea acestei monede și a numelui său se află Doge, o memă ce poate fi urmărită în timp până în 2010. În imaginea de mai jos apare Kabosu, un câine Shiba Inu al profesorului japonez Atsuko Sato. Postura și mina aproape umană a lui Kabosu au dus la popularizarea rapidă a imaginii. În următorii ani, a fost folosit din ce în ce mai des și termenul ”doge”, o scriere intenționat greșită a cuvântului englezesc pentru câine, ”dog.”

ADVERTISEMENT
Câinele Kabosu, originea memei Doge. Sursa foto: Instagram.com
Câinele Kabosu, originea memei Doge. Sursa foto: Instagram.com

Pentru cei interesați de câinele devenit vedetă, Kabosu are chiar și o pagină de Instagram, cu aproape 300 de mii de urmăritori.

Dogecoin a apărut la doar câțiva ani după apariția fotografiei lui Kabosu. Mai exact, moneda virtuală a fost lansată în decembrie 2013 și culmea, a fost lansată ca o ironie la adresa monedelor virtuale de la acea vreme.

Creatorii acestei monede sunt Billy Markus (inginer IBM) și Jackson Palmer (inginer Adobe). La scurt timp după lansare, moneda a început să capete popularitate și și-a triplat valoarea în 72 de ore, de la 0,00026 dolari ajungând la 0,00095 dolari. Imediat a venit și prima cădere, când moneda și-a pierdut 80% din valoare.

Interesul pentru Dogecoin a crescut încet, dar sigur, de-a lungul următorilor ani, dar n-a fost nimic ieșit din comun până la începutul lui 2021.

Elon Musk și istoricul său cu Dogecoin

Nebunia actuală din jurul monedei virtuale Dogecoin a apărut datorită sau din cauza, în funcție de cum este privită problema, lui Elon Musk. Miliardarul care a pus bazele PayPal și acum are în portofoliul de companii cunoscutele Tesla și Space X este cunoscut pentru relația sa apropiată cu internetul și cultura sa.

În repetate rânduri, Elon Musk a făcut diverse glume având la bază referințe culturale ale internetului, pe lângă postările serioase pe care le face despre mașinile electrice sau despre viitoarea colonie umană de pe Marte. La un moment dat, acesta chiar și-a schimbat descrierea contului de Twitter, astfel încât s-a autointitulat ”CEO al Dogecoin.” Având în vedere că Musk are nu mai puțin de 53,9 milioane de urmăritori pe cont, e ușor de înțeles cât de mare este influența sa, indiferent ce postează.

Se pare că Musk însuși a prins gustul glumelor pe care le face și care se fac în jurul său și al Dogecoin și profită de oportunitățile care se ivesc. La un moment dat, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri de pe aplicația Clubhouse, Musk a declarat că ”ocazional fac glume despre Dogecoin, dar sunt doar glume.” Astfel, putem intui că Elon Musk nu are un interes material propriu în ceea ce privește moneda virtuală; e deja unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 169,5 miliarde de dolari.

Într-adevăr, dacă luăm de bune declarațiile sale, Elon doar se distrează cu moneda Doge, dar totodată le dă palpitații zecilor de mii de oameni care au investit în monedă și care sunt atenți la orice spune Musk, pentru că fiecare declarație de-a sa afectează simțitor prețul monedei.

La finalul lui ianuarie 2021, Dogecoin a crescut exploziv, cu peste 800%, după o glumă pornită pe Reddit, cu privire la transformarea monedei în echivalentul GameStop pentru criptomonede. Tot atunci, Elon Musk publica o imagine a revistei ”Dogue”, o glumă pornită de la ”Vogue”, iar asta făcea ca valoarea monedei să meargă rapid în sus. La acel moment, moneda ajungea la o valoare de 0,07 dolari, pornind de la puțin sub 0,01 dolari.

Evoluția prețului Dogecoin de la apariție și până în prezent. Sursa foto: Coinbase.com.
Evoluția prețului Dogecoin de la apariție și până în prezent. Sursa foto: Coinbase.com.

Noul record a fost atins în februarie, când Gene Simmons și Snoop Dogg își declarau și ei susținerea pentru monedă. În aceeași lună, întrebat pe Twitter de ce îi place această monedă, Musk răspundea că adoră câinii și memele.

Doge, viitoarea monedă oficială a planetei Marte?

Acesta a mai declarat și că Dogecoin este ”moneda oamenilor”, alături de alte glume cu privire la monedă. A mai sugerat și că Doge ar putea deveni moneda oficială de pe Marte. Dincolo de faptul că acesta glumește despre monedă, a decis tptuși să se implice și cu bani reali în demersurile de susținere a monedei, fiind dispus să cumpere Doge de la deținătorii de multe monede.

Acesta dezaprobă centralizarea majorității monedei în mâinile a câtorva utilizatori. Problema este una reală, având în vedere că o analiză a portofelelor digitale arată că un singur utilizator deține mai bine de un sfert din cele 128 de miliarde de Doge aflate în circulație.

Cum a prăbușit Elon Musk valoarea Doge printr-o simplă afirmație

Cea mai recentă intervenție a lui Elon Musk în destinul monedei Doge a fost una potrivnică, spre deosebire de cele din urmă cu câteva luni. Invitat la Saturday Night Live, Musk a reușit să ”trântească” moneda ce tocmai atinsese un record de 0,73 dolari.

În cadrul interviului, având în vedere afinitatea sa pentru Doge, lui Musk i s-a cerut să explice ce este aceasta. A fost întrebat ulterior dacă moneda este ”o agitație” și a răspuns alternativ. Acest scurt răspuns a tăiat mai bine de un sfert din valoarea monedei aproape instantaneu, aceasta ajungând până în jurul valorii de 0,51 dolari.

Fluctuația prețului Dogecoin din ultimele zile. Sursa foto: Coinbase.com
Fluctuația prețului Dogecoin din ultimele zile. Sursa foto: Coinbase.com

Ulterior acestei declarații, Elon Musk a revenit și a afirmat că a fost o simplă glumă, însă răul a fost deja făcut. Prețul monedei a mai crescut ulterior, apoi a scăzut din nou, după cum se vede și în graficul de mai sus.

Fără doar și poate, Elon Musk va mai discuta despre Dogecoin și în următoarele zile, săptămâni și luni. Rămâne de văzut dacă planurile sale cu privire la descentralizarea monedei vor fi posibile, dar și dacă va reuși să impună Doge ca monedă oficială pe Marte, după ce primii oameni vor ajunge acolo.

Între timp, însă, istoricul său cu această monedă dovedește cât de volatilă este piața criptomonedelor și cât de rapid pot fi create sau pierdute zeci de miliarde de dolari printr-o simplă declarație mai mult sau mai puțin la locul său.

ADVERTISEMENT
Tags: