Un ieșean, reținut după ce a furat criptomonede în valoare de 620.000 dolari de la o companie din insulele Cayman

Cerasela Stafie   
în HotNews
05/03/2021, 21:55
Un ieșean, reținut după ce a furat criptomonede în valoare de 620.000 dolari de la o companie din insulele Cayman
Un ieșean, reținut după ce a furat criptomonede în valoare de 620.000 dolari de la o companie din insulele Cayman Sursa foto: Hepta

Un bărbat din Iași a fost reținut după ce a furat criptomonede în valoare de 620.000 dolari de la o firmă din insulele Cayman. Suspectul este acuzat pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor.

Compania din insulele Cayman este al șaptelea operator de criptomonede din lume. Individul a reușit să acceseze sistemul informatic și să fure criptomonede cu o valoare colosală.

Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT, faptele s-au petrecut în perioada 28-31 ianuarie 2021. Bărbatul reușit să fure criptomonedele deținând, fără drept, codul API, care permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Un ieșean, reținut după ce a furat criptomonede în valoare de 620.000 dolari de la o companie din insulele Cayman

Pentru a-și ascunde identitatea, infractorul a transferat succesiv fondurile către mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede. În acest fel, s-a produs o pagubă în valoare totală de 620.000 de dolari.

Ieșeanul, pentru a valorifica criptomonedele, le-a direcționat ulterior către diferiți comercianci și mai multe adrese virtuale. „Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, inculpatul a ales să intre în posesia sumelor de bani prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate”, mai anunță DIICOT.

Din prejudiciul total, oamenii legii au reușit să recupereze doar suma de 50.800 lei. Au mai fost ridicate și șapte telefoane mobile, trei laptopuri, cinci stick-uri de memorie și două portofele electronice.

„La data de 04.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie și 2 portofele electronice și suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată și suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin”, se arată în comunicatul transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În urma acestor percheziții, suspectul a fost reținut pentru 24 de ore. El a fost prezentat vineri judecătorilor de la Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

În derularea acestei operațiunii, „DIICOT a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova, al luptătorilor din cadrul SAS Dolj și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.”

Închide ×