Life

Ce înseamnă, de fapt, Floriile și ce spune Biserica despre semnificația acestei sărbători

Ce înseamnă Floriile? Ce reprezintă această sărbătoare pentru români dar și care sunt tradițiile care trebuiesc respectate de creștini
05.04.2023 | 10:00
Ce inseamna de fapt Floriile si ce spune Biserica despre semnificatia acestei sarbatori
Ce înseamnă Floriile și ce spune Biserica despre această sărbătoare. Fotomontaj Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Sărbatoarea Floriilor este un moment mult așteptat de credincioși. Dar v-ați întrebat vreodată ce înseamnă Floriile și care este semnificația acestui eveniment?

Ce reprezintă Floriile pentru români

Ce înseamnă de fapt Floriile pentru români? Floriile reprezintă un motiv de bucurie pentru români. Duminica Floriilor mai este denumită și Duminica Stâlpărilor și precede cea mai importantă săptămână înainte de Paște. Este celebrată cu fast de credincioși iar cei care poartă nume de floare sunt sărbătoriți.

ADVERTISEMENT

“Ne pregătim cu toții să participăm la această săptămână extraordinară, care marchează Săptămâna Pătimirilor ale Domnului nostru Iisus Hristos.

Încep deniile și ne pregătim cu mic, cu mare să întâmpinăm Slăvitul Praznic, cea mai mare și mai frumoasă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului”, a spus părintele George Cazacu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ce semnificație are sărbătoarea Floriilor

Floriile au o însemnătate aparte și marchează intrarea Domnului în Ierusalim. Iisus a fost primit cu bucurie de cei care Îi ascultau învățăturile. Însă în egală măsură, faptul că Iisus a fost întâmpinat în Ierusalim cu atât de multă dragoste a stârnit și invidia iudeilor. De aici și denumirea de Duminica Patimilor. Ce înseamnă Floriile ne spune preotul Gabriel Cazacu.

“Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim reprezintă momentul în care Fiul lui Dumnezeu, așa cum prevestise, așa cum le lăsase de înțeles ucenicilor Săi, va veni să împlinească legea.

ADVERTISEMENT

El va merge spre patimă, va intra în cetatea Ierusalimului și oamenii care acum îl aclamau, strigând: ‘Osana, Fiul lui Dumnezeu, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’, iată că peste o săptămână vor striga: ‘Răstignește-l!’ cerând înaintea lui Pilat răstignirea Domnului” a declarat preotul Gabriel Cazacu, pentru FANATIK.

Tradiții și superstiții. Ce se face în Duminica Patimilor

Românii au numeroase tradiții pe care le respectă cu sfințenie în Duminica Floriilor. În ceea ce privește alimentele, se consumă pește, deoarece este a doua dezlegare din postul Paștelui.

ADVERTISEMENT

Începând cu seara de Duminică încep și deniile, slujbe speciale în care se amintesc momente din viața lui Iisus Hristos. Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Florii este aducerea ramurilor de salcie acasă, care au fost sfințite de preoți la biserică.

În ceea ce privește superstițiile, acestea diferă în funcție de zona țării. În unele regiuni se coc pâini împletite, ornate frumos, care se dau de pomană nevoiașilor. Un alt obicei este acela ca fetele să fiarbă apă în care pun un mănunchi de busuioc. Apoi se spală cu ea pe cap a doua zi, pentru a avea un păr frumos. O altă superstiție spune că fetele nemăritate ar trebui să-și scoată zestrea afară în ziua de Florii, pentru a atrage ursitul.

Ce se face, de fapt, cu ramurile de salcie, de Florii

În Duminca Patimilor, credincioșii recreează momentul intrării Mântuitorului în Ierusalim cu ajutorul ramurilor de salcie. Aceste ramuri sunt duse la Biserică de dimineață, iar apoi preotul le sfințeste la slujbă.

Crenguțele de salcie sunt aduse acasă și puse la loc de cinste. Se spune că este păcat ca aceste ramuri să fie aruncate, chiar dacă se usucă. Așa că preoții spun că cel mai bine ar fi ca după ce ramurile se ofilesc, să fie îngropate sau chiar arse.

Ce nu se face în Duminica Floriilor. E mare păcat

Semnificația Floriilor vine la pachet și cu o serie de interdicții. Se spune că de Florii este total interzis să te speli pe cap. Cei care nu vor ține cont de acest lucru, vor albi înainte de vreme.

De asemenea, cu toate că multe persoane le urează sărbătoriților “La mulți ani” cu ocazia numelui, se pare că nu este de bun augur. De asemenea nu este bine să se planteze pomi în săptămâna dinaintea Floriilor. Se spune că pomii plantați în această perioadă vor face doar flori, fără fructe.

Ce nume se sărbătoresc de Florii

Românii au o listă lungă cu nume pe care le serbează în ziua de Florii. Așadar, cei cu nume de floare sunt celebrați cu mare bucurie. Numele cele mai populare sunt: Florin/Florina, Violeta, Crina, Lăcrămioara, Mugur, Viorica, Camelia, Brândușa, Viorel, Liliana, Crenguța, Gherghina, Narcisa, Margareta. Există și nume de flori mai rare, cum ar fi: Iris, Anemona, Roza, Dalia sau Mălina.

Vremea de Florii, prognoza de Paște

De Florii românii nu se vor putea bucura de vreme prea bună, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Se pare că temperaturile vor fi destul de scăzute. Minima se va situa între 0 și 8 grade, iar temperatura maximă nu va depăși 18 grade Celsius.

De Paște, temperaturile vor fi tot scăzute. Dacă românii sperau la un Paște însorit, cei de la ANM au emis și avertizări de ploi. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale, în toate regiunile țării.

ADVERTISEMENT