News

Ce măsuri trebuie să respecte credincioșii pentru a lua Lumina de Înviere și Sfintele Paști

29.04.2021 | 18:17
Ce masuri trebuie sa respecte credinciosii pentru a lua Lumina de Inviere si Sfintele Pasti
Ce măsuri trebuie să respecte credincioșii pentru a lua Lumina de Înviere și Sfintele Paști. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Contextul pandemic din acest an impune noi reguli în ceea ce privește participarea la slujba din noaptea de Înviere, iar FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi dacă vrei să mergi la biserică.

Dacă anul trecut, în plină carantină la nivel național, participarea la slujba din noaptea de Înviere nu a fost posibilă, lucrurile se schimbă în 2021. Autoritățile, conștiente fiind de importanța deosebită pe care o au sărbătorile pascale pentru creștinii ortodocși din țară, au decis să permită participarea la slujbă.

ADVERTISEMENT

Astfel, vei putea merge la biserică pentru a lua Lumina de Înviere, dar și pentru a lua Sfintele Paști. Participarea la slujbele dedicate Paștelui este diferită față de anii trecuți, iar totul este făcut astfel pentru a preveni răspândirea Covid-19 într-un moment atât de important, când nenumărați credincioși se vor aduna în jurul bisericilor de care aparțin.

Cancelaria Sfântului Sinod a pregătit o serie de îndrumări cu privire la slujbele ce se desfășoară în perioada Paștelui, astfel încât situația să fie cât mai sigură pentru participanți.

ADVERTISEMENT

Important de știut este că trebuie respectate regulile de protecție sanitară prevăzute în Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne:

  • dezinfectarea mâinilor înainte de intrarea în lăcașul de cult
  • purtarea obligatorie și corectă a măștii sanitare, pentru acoperirea nasului și gurii
  • asigurarea unei distanțe de minimum 1,5 metri între persoane, la exterior, sau 2 metri, în interior.
ADVERTISEMENT

Fiecare parohie va pregăti voluntari, care vor ajuta la buna desfășurare a slujbelor și a activităților conexe.

De asemenea, fiecare parohie va calcula numărul persoanelor ce pot intra în lăcașul de cult sau în curte, având în vedere asigurarea distanțelor minime prevăzute de lege. Ulterior, vor fi marcate corespunzător locurile în care credincioșii pot sta, pentru a asista la slujbă.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri trebuie respectate  de enoriași la slujba din noaptea de Înviere

Cu această ocazie, Sfântul Sinod le recomandă enoriașilor să participe la slujba de la parohia de care aparțin, pentru a evita aglomerația la anumite lăcașuri de cult.

Sfânta Lumină ajunge în România anul acesta, așa cum s-a întâmplat începând cu 2009, pe calea aerului. Lumina este adusă de la Ierusalim în țară în după-amiaza zilei de 1 mai. La Aeroportul Otopeni, aceasta este oferită delegaților eparhiilor.

Ulterior, centrele eparhiale se vor ocupa de distribuirea în timp util a Sfintei Lumini către fiecare parohie din țară.

Fiecare parohie va pregăti mai multe puncte de distribuire a Sfintelor Paști în afara lăcașului de cult. Pâinea și vinul sfințite vor fi pregătite și ambalate înainte de procesiune, pentru ca riscul transmiterii Covid-19 să fie minimum.

Ulterior, credincioșii vor putea lua parte la slujba de Înviere, având în vedere locurile marcate de către fiecare parohie, respectând distanța minimă de 1,5 metri între enoriași.

După ce Sfânta Lumină este oferită credincioșilor, preoții vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala. După ce slujba de afară se încheie, pentru a putea fi săvârșite canonul Învierii și Sfânta Liturghie, preoții vor intra în biserică, alături de un număr limitat de credincioși, având în vedere numărul de locuri disponibile.

Aceleași reguli sanitare vor fi păstrate și în prima zi de Paști, la slujba Vecerniei, ce are loc duminică, începând cu ora 12:00.

De asemenea, și în data da 7 mai 2021, odată cu sărbătorirea Izvorului Tămăduirii, va fi sfințită apa în exteriorul bisericii. Voluntarii vor împărți sticle cu apă sfințită credincioșilor, care vor trebui să respecte distanța de 1,5 metri, purtând mască de protecție pe tot parcursul participării la procesiune.

ADVERTISEMENT
Tags: