News

Ce păsări vrea să mai împuște Petre Daea. După cormorani, ministrul are o nouă țintă

Petre Daea crede că e necesară o lege care să permită împușcarea unor păsări nocive. Acestea aduc pagube fermierilor români.
07.06.2023 | 21:12
Ce pasari vrea sa mai impuste Petre Daea Dupa cormorani ministrul are o noua tinta
Petre Daea începe lupta împotriva ciorilor. Foto: Colajul Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Petre Daea, ministrul Agriculturii, susține că, după succesul în combaterea cormoranilor, ciorile trebuie să fie următoarele pe listă. Fermierii aduc argumente privind pagubele cauzate de ciori, susținând că acestea distrug semințele și plantele tinere, afectând recolta. Totuși, unele voci din industrie consideră că declarațiile sunt exagerate și că impactul ciorilor asupra culturilor nu este atât de semnificativ.

Petre Daea începe lupta împotriva ciorilor

Fermierii se plâng că aceste păsări le distrug culturile, iar ministrul dorește să permită uciderea lor. Cu toate acestea, ornitologii atrag atenția că ciorile sunt protejate la nivel european și că o astfel de acțiune ar putea atrage sancțiuni pentru țară.

ADVERTISEMENT

 „Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii”, a specificat Ion Cioroianu, reprezentantul Asociației Fermierilor din România, pentru protv. 

Opiniile agricultorilor sunt împărțite, iar în prezent există un număr mare de ciori ucise cu aprobarea Ministerului Mediului. Cu toate acestea, specialiștii spun că populația de ciori nu este în pericol.

ADVERTISEMENT

„Sunt populații foarte mari care produc daune. Soluția din punctul meu de vedere este ca atunci când ai umiditate în sol mare, poți semăna porumbul și floarea soarelui mai adânc, la 8-9 cm sau 10-11 cm”, a explicat inginerul agronom, Victor Burciu, pentru sursa citată.

Fermierii se plâng de pierderi uriașe

Modificarea legii vânătorii în privința cormoranilor a fost adoptată recent de Camera Deputaților, iar acum așteaptă promulgarea președintelui. Cu toate acestea, dacă astfel de măsuri vor fi implementate fără respectarea legislației europene, România ar putea fi supusă unor amenzi semnificative.

ADVERTISEMENT

Dezbaterea cu privire la problema ciorilor și protejarea culturilor agricole continuă, iar necesitatea găsirii unui echilibru între nevoile fermierilor și conservarea biodiversității rămâne o provocare pentru țara noastră.

Ministrul Daea propune soluții

Un fermier din Ialomița a suferit recent pierderi majore în valoare de 80.000 de lei, ca urmare a distrugerii culturii de porumb pe o suprafață de 100 de hectare de către ciori. Agricultorul intenționează să solicite despăgubiri și să planteze floarea-soarelui în locul porumbului afectat.

ADVERTISEMENT

Situația similară a avut loc și în comuna Chirnogeni, județul Constanța, unde 15,5 hectare de porumb au fost devastate în mare parte de aceste păsări. Valoarea totală a pagubelor cauzate de ciorile de semănătură în această primăvară este estimată la 28.000-29.000 de lei. Petre Daea a subliniat necesitatea găsirii unei soluții pentru a limita numărul ciorilor și a proteja astfel culturile agricole. “Ori cioara, ori omul. Eu zic că omul”, a remarcat ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Alimentele care te îngrașă în timp record. De evitat cât mai mult!
Alimentele care te îngrașă în timp record. De evitat cât mai mult!
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”