Producătorii care vând legume stropite cu substanțe toxice vor pierde dreptul la subvenții oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat Petre Daea. Potrivit ministrului, autoritățile vor monitoriza producătorii care beneficiază de sprijin financiar prin programe naționale pentru cultivarea legumelor în sere și solarii, astfel încât să nu mai ajungă pe piață produse neconforme cu nivel ridicat de substanțe toxice.
“În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiștilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligați prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.
Monitorizăm și asemenea situații trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfășurare a proceselor biologice și să câștige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanțe care nu sunt permise”, a precizat Petre Daea, pentru agerpres.
Mai mulți producători ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanțe toxice, având o concentrație de până la de opt ori mai mare decât limita admisă. Potrivit oamenilor legii buzoieni, un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia a fost depistat în flagrant în timpul unei anchete în județele Buzău și Ilfov.
Unul dintre suspecți ar fi procurat substanțele respective cu o concentrație mai mare față de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalți doi suspecți, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creșteau gradual saturația soluției cu până la opt ori mai mult pentru a forța coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când prețul acestora este mai ridicat. După ce legumele se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relații contractuale cu hipermarketuri, iar legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO, arată sursa citată.
În acest context, ministrul Daea a recomandat fermierilor să nu folosească aceste proceduri și a declarat că producătorii care urmăresc, prin mod artificial, “să mărească viteza de desfășurare a proceselor biologice” și “să câștige prin timpurietate”, cu “mijloace artificiale”, cu “substanțe care nu sunt permise”, nu vor mai beneficia de sprijinul statului.
“Lucrurile nu le poți controla în momentul în care ele pleacă pe rețelele de distribuție, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător și o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a adăugat ministrul Agriculturii.
În același timp, reprezentanții DSVSA Buzău au anunțat decalarea termenului de începere a controalelor din piețe care îi vizează pe comercianții de legume. Inițial, controalele au fost stabilite pe 1 iunie. Aceasta măsură vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora “legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ”.
“Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, pentru sursa citată.