News

Ce s-a ales din milionul de proiectile promis Kievului. UE numără ca Ghiță Pristanda obuzele destinate Ucrainei

UE recunoaște că nu și-a atins obiectivul de a livra într-un an un milion de proiectile de artilerie Ucrainei. Armata Kievului are nevoie disperată de muniție ca să reziste invadatorului rus
05.02.2024 | 07:27
Ce sa ales din milionul de proiectile promis Kievului UE numara ca Ghita Pristanda obuzele destinate Ucrainei
Din cele 1 milion de proiectile de artilerie au fost livrate doar 330.000 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Șeful diplomației UE, Josep Borrell,  s-a declarat „mulțumit” (!) chiar dacă blocul comunitar nu și-a atins obiectivul privind munițiile destinate Ucrainei, în ciuda mesajelor lansate către Kiev, în timp ce se îndemnau unii pe alții.

Borell-Pristanda: Milionul înseamnă, de fapt, 330.000

Eșecul Uniunii Europene de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie într-un an, așa cum a promis, ar trebui totuși salutat, au declarat unii oficiali europeni. De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent muniția de care armata sa are nevoie, în condițiile în care situația de pe front și timpul sunt în avantajul invadatorului Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

În martie anul trecut, statele membre ale UE au aprobat un plan de 2 miliarde de euro pentru a spori livrările de muniție către Ucraina. Acestea s-au angajat să trimită un milion de proiectile de calibrul 155 mm în termen de 12 luni, astfel încât țara să se poată apăra împotriva invaziei începute de Rusia.

Însă, cu mai puțin de două luni înainte de termen, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a recunoscut miercuri că obiectivul nu va fi atins. Până în prezent, au fost livrate 330.000 de proiectile, în principal din stocurile existente în statele membre.

ADVERTISEMENT

Până la sfârșitul anului…

Până în martie anul acesta, el se așteaptă ca UE să atingă aproximativ 52% din obiectivul său, iar ținta de un milion va fi atinsă abia spre sfârșitul anului.

„Întregul mecanism al industriei europene de apărare funcționează, iar statele membre fac comenzi. Până la sfârșitul anului, livrările planificate vor depăși un milion, pentru că cifrele în curs sunt de 630.000”, a declarat el presei la finalul unei reuniuni informale a miniștrilor apărării.

ADVERTISEMENT

„Cred că trebuie să fim destul de mulțumiți de ceea ce am reușit să facem, prin creșterea capacității de producție a industriei cu 40%”, a adăugat el.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a ales, de asemenea, să se concentreze mai mult pe creșterea capacității de producție decât pe obiectivul de livrare.

ADVERTISEMENT

„În martie anul trecut, mi-am luat angajamentul de a putea crește capacitatea de producție de muniție, în principal de 155 mm, la un milion pe an”, a explicat el miercuri. „Am ajuns deja la acest nivel astăzi. Cu alte cuvinte, suntem cu două luni în avans asupra capacității noastre de a produce mai multe muniții în Europa”, a declarat entuziasmat Thierry Breton, scrie Euronews.

Țările baltice nu văd jumătatea plină

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a fost mai prudentă în evaluarea sa, descriind eșecul de a atinge obiectivul ca fiind „un semnal de alarmă pentru a face mai mult”, recunoscând în același timp că „fără acest obiectiv ambițios, am fi într-o situație mult mai rea”.

„Ceea ce este pozitiv este faptul că producția de muniție în Europa s-a triplat, dar, desigur, nu este suficient. Așadar, acest lucru trimite un mesaj clar tuturor: ar trebui să facem cu toții mai mult”.

Potrivit Bloomberg, forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă „critică” de muniție și au la dispoziție doar 2.000 de obuze pe care le pot trage în fiecare zi de-a lungul liniei de front de 1.500 km, față de 7.000 în timpul verii.

 Frâna Orban a fost deblocată

Kaja Kallas s-a deplasat joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar al liderilor UE, în cadrul căruia s-a aprobat pachetul de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina. Adoptarea acestui pachet fusese amânată la jumătatea lunii decembrie de premierul ungar Viktor Orban, care solicitase o reuniune anuală pentru deblocarea fondurilor, la care ceilalți 26 de lideri s-au opus ferm.

Conform acordului încheiat joi dimineață, liderii UE vor organiza o dezbatere anuală privind pachetul pentru Ucraina și modul în care sunt cheltuiți banii de către Kiev. De asemenea, ei vor putea cere Comisiei Europene să efectueze o revizuire după doi ani.

Ucraina are nevoie de aproximativ 35 de miliarde de euro de la partenerii săi internaționali în acest an pentru a menține serviciile esențiale, inclusiv asistența medicală, educația, protecția socială și pensiile.

Liderii au avut, de asemenea, pe ordinea de zi planurile de a include un fond special pentru Ucraina în cadrul Facilității europene pentru pace, un instrument în afara bugetului UE, în cadrul căruia statele membre au furnizat arme Ucrainei și au fost rambursate pentru o parte din contribuțiile lor.

Josep Borrell a propus anul trecut ca statele membre să aloce cel puțin 5 miliarde de euro pe an, în următorii patru ani, pentru asistența militară acordată Ucrainei prin intermediul Facilității europene pentru pace. Însă mai multe state membre, inclusiv Germania, s-au opus acestei cifre. Acestea cer ca donațiile lor bilaterale pentru Kiev să fie, de asemenea, luate în considerare.

ADVERTISEMENT
Tags: