News

Război în Ucraina, ziua 707. Vladimir Putin spune că avionul cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot. Update

Război în Ucraina, ziua 707. Trei țări din NATO au semnat un acord pentru accelerarea desfășurărilor militare spre flancul estic.
31.01.2024 | 17:59
Razboi in Ucraina ziua 707 Vladimir Putin spune ca avionul cu prizonieri ucraineni a fost doborat de o racheta Patriot Update
Război în Ucraina, ziua 707. Trei state NATO, acord pentru desfășurare militară pe flancul estic. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
31-01-2024
16:09

Putin acuză că avionul cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

Avionul militar care s-a prăbuşit săptămâna trecută în Rusia cu prizonieri ucraineni la bord a fost doborât “cu certitudine cu un sistem american PATRIOT”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.

“Avionul a fost doborât. Asta s-a stabilit deja cu certitudine, cu un sistem american (de tip) PATRIOT” tras ”de pe teritoriul controlat de către forţele ucrainene”, a spus Putin, în cadrul unui eveniment organizat la Moscova.

“Faptul că ei au doborât un avion în care se aflau militarii lor ne permite să presupunem că au făcut-o accidental. Dar este totuşi o crimă”, a mai spu liderul de la Kremlin

Kievul vrea “să provoace Rusia să răspundă”, a mai comentat acesta.

Război în Ucraina, ziua 707. Trei state membre NATO au semnat un acord pentru accelerarea desfășurărilor militare spre flancul estic. Alianța nord-atlantică desfășoară în prezent cele mai mari manevre militare de la sfârșitul Războiului Rece.

Război în Ucraina, ziua 707. Trei state NATO, acord pentru desfășurare militară pe flancul estic

Trei forțe importante din NATO de pe continent, Germania, Olanda şi Polonia au semnat marţi un acord destinat să reducă procedurile birocratice care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertiza că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se pregătească pentru un eventual război cu Rusia. Într-un interviu acordat presei germane, acesta s-a arătat îngrijorat de o escaladare a conflictului din Ucraina.

După ce Putin a declanșat invazia din Ucraina din 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul izbucnirii unui conflict militar cu Moscova.

ADVERTISEMENT

Marți, la un eveniment organizat la Bruxelles, la Agenţia Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este esenţial să existe condiţii care să permită desfăşurări militare rapide înainte de apariţia unui eventual conflict.

Geografia este aşa cum este. Asta înseamnă să poţi să ai posibilitatea să te deplasezi rapid din Oland prin Germania până în Polonia”, a declarat aceasta. Apoi, cele trei ţări au semnat o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă.

ADVERTISEMENT

În nenumărate rânduri, NATO a avertizat membrii săi că prea multe formalităţi birocratice împiedică deplasarea trupelor în Europa. Această problemă ar putea provoca întârzieri majore în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.

Rusia, 1.000 de drone și rachete lansate într-o lună asupra Ucrainei

În altă ordine de idei, de la Kiev, Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a lansat peste 330 de rachete și aproximativ 600 de drone în Ucraina de la începutul anului.

ADVERTISEMENT

Într-o cerere adresată partenerilor din Occident, președintele ucrainean a reiterat apelurile pentru un ”scut aerian puternic” împotriva atacurilor rusești. ”Trebuie să asigurăm faptul că Ucraina are control asupra cerului său. Acest lucre este esențial pentru asigurarea securității pe teren. Apărarea aeriană și războiul electronic sunt prioritățile noastre. Teroarea rusă trebuie învinsă. Acest lucru este realizabil”, a afirmat liderul ucrainean.

ADVERTISEMENT