Fotbal intern

Ce s-a întâmplat cu juniorii Craiovei care au câștigat titlul după 21 de ani. Vânduți pe bani grei „afară”

29.10.2020 | 14:11
Ce sa intamplat cu juniorii Craiovei care au castigat titlul dupa 21 de ani Vanduti pe bani grei afara
Juniorii Craiovei care au adus primul titlu după 21 de ani! Ce s-a întâmplat cu ei? Exclusiv
ADVERTISEMENT

Valentin Mihăilă sau Vladimir Screciu fac parte dintr-o generație extraordinară. Aceștia au fost componenți ai lotului de juniori ai Craiovei care au adus primul titlu după 21 de ani. FANATIK îți prezintă ceea ce s-a întâmplat cu acei tineri fotbaliști, dar și ce spune Silviu Bogdan, cel care se ocupa de soarta pepinierei oltenilor.

Importanța Centrelor de Copii și Juniori este binecunoscută, însă investițiile la nivelul juvenil nu sunt atât de mari pe cât ar trebui, iar fotbalul românesc a suferit mult timp din cauza acestui lucru.

ADVERTISEMENT

Din fericire, Craiova a investit destul de mult în propria pepinieră, iar un rezultat sportiv important este câștigarea Ligii Elitelor U17 din 2017, dar și câștigarea Campionatului Național U19 din 2018. Totuși, cel mai important lucru rămâne promovarea tinerilor fotbaliști, iar Știința se poate lăuda cu câteva piese grele, precum cei doi amintiţi mai sus.

Juniorii Craiovei care au adus primul titlu după 21 de ani! „Unii nu au crezut în ei”

Pe 2 iunie 2017, juniorii U17 ai Universității Craiova câștigau cel mai de preț trofeu la acest nivel de vârstă, Liga Elitelor. Finala s-a jucat la București, iar adversara oltenilor s-a numit Dinamo și putem spune că Știința a jucat meciul ca și cum ar fi evoluat în deplasare, chiar dacă oficial era un teren neutru.

ADVERTISEMENT

Sub privirile marelui fotbalist Ilie Balaci, „leuții Olteniei” au deschis scorul prin Valentin Mihăilă, cel care peste trei ani urma să fie vândut cu 8,5 milioane de euro la Parma, devenind cel mai scump fotbalist vândut vreodată de Craiova. De asemenea, Geafer devia în propria poartă șutul lui Șerban, iar Ciutică marca al treilea gol al „juveților”. Răducan și Geafer erau cei care punctau pentru bucureșteni. 3-2 se termina partida, iar generația U17 aducea titlul la juniori în Bănie după o așteptare de 21 de ani.

Ilie Balaci
Ilie Balaci a privit cum viitorul Craiovei crește

„Generația 2000 a pierdut trei finale și a câștigat-o pe a patra. Era timpul lor. În 2017, noi am adus titlul după 21 de ani, o performanță remarcabilă. A fost o generație de excepție, cu jucători senzaționali, caractere puternice, dar și calități tehnice foarte bune. Păcat că nu au reușit mai mulți din această generație. La un moment dat, anumite persoane nu au mai crezut în ei. Nu au mai avut răbdare în privința lor. Cu talentul trebuie să ai răbdare,” a declarat Silviu Bogdan pentru FANATIK, omul care conducea Centrul de Copii și Juniori al Universității Craiova în momentul câștigării Ligii Elitelor.

ADVERTISEMENT

Supercupa a fost pierdută de acești juniori ai Craiovei, după ce Dinamo și-a luat revanșa, câștigând cu 2-0. Totuși, trofeul avea să vină în vitrina oltenilor la un an distanță, deoarece trupa antrenată de Dragoș Bon pierdea finala Ligii Elitelor cu FC Viitorul, dar câștiga Supercupa, trecând de puștii lui Hagi, scor 1-0. Unicul gol al meciului avea să fie marcat de Luis Nițu.

Ce s-a întâmplat cu generația campioană a Universității Craiova? Mihăilă și Screciu erau vedetele

Antrenorul Daniel Mogoșanu a folosit următorii jucători în finala cu Dinamo: Andrei Bobonete – Răzvan Nițuică, Raul Constantinescu (cpt.), Sorin Sima, Hristos Vadasis (80 Riccardo Vladulescu) – Vladimir Screciu, Marian Șerban (55 Andrei Dobre) – Valentin Mihăilă (68 Calu), Marius Albăstroiu (50 Angel Ciutică), Alexandru Gîrbiță (57 Valentin Tîrș) – Viorel Zbona.

ADVERTISEMENT

Cele mai cunoscute nume sunt Valentin Mihăilă și Vladimir Screciu, fotbaliști care au fost vânduți pe bani mulți în străinătate. Screciu a fost achiziționat de Genk pentru două milioane de euro, însă s-a întors la Craiova, în timp ce Mihăilă abia a luat drumul Italiei, fiind cumpărat de Parma, formație care evoluează în Seria A. Pe cei doi fotbaliști au fost plătiți în total peste 10 milioane de euro.

Craiova u17
Screciu și Mihăilă erau vedetele echipei care cucerea Liga Elitelor U17

Dintre jucătorii care s-au aflat pe teren îi mai putem evidenția pe Marian Șerban, un jucător care este împrumutat în Liga 1, la Academica Clinceni, Andrei Dobre, împrumutat la Pandurii, Alexandru Gîrbiță, un fotbalist foarte tehnic, dar care deocamdată nu a putut să-și arate tot potențialul. În prezent, acesta evoluează la Viitorul Pandurii. Hristos Vadasis a fost și pe la Rapid, dar acum se află sub comanda lui Ionuț Stancu și Mugur Gușatu la echipa a doua a Universității Craiova.

Constantinescu cocheta cu loturile naționale, fiind și căpitan pentru olteni, însă a decis să renunțe la fotbal. Portarul Bobonete a mai jucat pe la CSO Filiași, în Liga 3, dar a renunțat și el. Mădălin Calu este un obișnuit al ligii secunde, trecând pe la formații ca Gloria Buzău, Academica Clinceni și Dunărea Călărași. Viorel Zbona se află în Liga 3, la CSM Sighetu Marmației, Sima este la Chiscani, Nițuică pe la Deva, Tîrș este și el prin Liga 3, Vlădulescu în Italia, în timp ce Albăstroiu și Ciutică își caută angajamente și se zvonește că ar fi gata să evolueze pentru echipa secundă a celor de la FCU. Deocamdată, echipa nu a putut să fie înscrisă, întrucât Liga 4 Dolj nu poate începe.

Tehnicianul Daniel Mogoșanu este selecționerul echipei sub 16 ani a României. Din acea finală a lipsit Jovan Markovic, accidentat, el debutând deja pentru Universitatea Craiova în prima ligă. De asemenea, Screciu jucase și el în play-off pentru echipa antrenată la acea vreme de Gigi Mulțescu.

„Din păcate, cei care conduc cluburi în România nu au răbdare și vor totul imediat. În copii trebuie să crezi tot timpul, nu trebuie să le iei șansa, oricât de mică ar fi ea. Am reușit pentru că relația umană între mine, familie și jucător a fost esențială în reușita tuturor. Fără relația umană nu poți reuși. Trebuie să ai răbdare, să cunoști familia, jucătorul, nevoile și problemele care pot apărea. Să te dedici pentru a reuși.

Există momente când neglijezi familia, timpul acordat este mai mult pentru un jucător decât pentru familia ta, dar, până la urmă, jucătorul face parte din familia ta. Această generație a crescut în valoare datorită jocurilor și a turneelor foarte puternice. Selecția este foarte importantă. Din punctul meu de vedere, 70% din succes o reprezintă selecția,” a mai spus Silviu Bogdan pentru FANATIK.


  • (P) Cota BETANO pentru Hermannstadt – U Craiova: 2,07 este cota pentru “2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT