News

Ce s-a întâmplat cu limuzinele ARO ale lui Nicolae Ceaușescu. Una dintre mașini a ajuns pe mâna unui om de afaceri controversat. Galerie foto + Video

13.09.2019 | 16:22
Ceaușescu alături de liderul URSS, Mihail Gorbaciov, pe trapa limuzinei ARO, în vara anului 1989 *foto: autobild.ro

Într-o perioadă în care așteptai ani întregi să îți cumperi o mașină, un ARO reprezenta un lux pentru cetățenii României. Mai ales dacă ținem cont că 90% din producția de la Câmpulung Muscel era destinată pentru export. Astfel, modelul ARO 304/306 făcut la comandă pentru Nicolae Ceaușescu părea practic un lux pentru sfârșitul anilor ’80, iar dictatorul se bucura din plin de noua sa mașină de protocol. Acesta a fost surprins în mai multe rânduri pe trapa electrică a mașinii făcute la comandă de constructorii români și pe care a primit-o prima oară cadou în 1978.

Ce dotări avea limuzina ARO a lui Nicolae Ceaușescu

Astfel, primele două modele, numite ARO 304, au fost produse în 1977-1978 și aveau grilă cromată și faruri ovale. În 1985-1986 au mai fost construite alte două exemplare, numite ARO 306, care aveau faruri duble și alte îmbunătățiri, printre care se număra și trapa acționată electric prin care cuplul Ceaușescu saluta mulțimea. Toate aceste exemplare erau vopsite în albastru deschis. A mai fost produs și o a cincea limuzină Aro, decapotabilă, dar care era folosită de Ceaușescu doar la vânătoare. Trapa electrică de pe ARO funcționa după o tehnologie care a fost împrumutată de la fabricile Mercedes din Munchen.

Cele patru Aro erau dotate cu aer condiționat, lucru în premieră pentru un model produs în România. Însă, sistemul de încălzire al habitaclului era același cu al unui ARO de serie, care oricum nu făcea față pe timp de iarnă. Astfel, mașina prezidențială era încălzită cu un godin pe motorină, montat în portbagaj. Dacă vopseaua mașinii era albastru deschis, tapiseria era din piele maronie.

Ce motor avea mașina prezidențială ARO

Sub capotă mașina de două tone era dotată cu un motor de 2,5 litri pe benzină, care putea dezvolta numai 83 de cai putere. ARO-ul lui Ceaușescu ajungea la o viteză maximă de numai 90 de kilometri pe oră și, în ciuda faptului că era o mașină de teren, nu era dotat cu tracțiune integrală. Cutia de viteze avea patru secvențe.

Cu toate că se conduce asemănător cu o basculantă, la exterior limuzina ARO avea detalii exterioare cromate: calandru și suporții farurilor, barele parașoc, protecțiile de la baza portierelor, balamalele capotei, ramele geamurilor și bara transversală de pe plafon, arată auto-bild.ro.

Ce s-a întâmplat cu limuzinele ARO ale lui Nicolae Ceaușescu
Limuzina ARO care se află la păstrăvăria din Câmpulung Muscel *foto: kanal d

Ce s-a întâmplat cu limuzinele ARO ale lui Nicolae Ceaușescu

După revoluție, cele patru ARO au ajuns în posesia SPP-ului, care le-a scos la licitație în 2002. Unul dintre ele a ajuns în posesia controversatului om de afaceri Ovidiu Tender. Altul a fost câștigat de uzina ARO, care nu a reușit însă să achite la timp prețul pentru mașină, așa că a fost revândută. Altă limuzină ARO a lui Ceaușescu a ajuns în posesia unui colecționar bulgar. De asemenea, un alt ARO se află la o pescărie în apropiere de Câmpulung Muscel, arată Kanal D.

Referitor la limuzina ARO a lui Tender, aceasta a fost confiscată în 2015 din proprietatea omului de afaceri, după condamnarea definitivă de 12 ani de închisoare pe care acesta a primit-o. ANAF a tot scos la licitație limuzina ARO a lui Ceaușescu pentru a recupera o parte din banii pe care Tender îi datorează. Cu toate că prețul a scăzut la aproape 20.000 de euro, nimeni nu pare încă interesat să cumpere mașina confiscată de la Tender, anunță Pro Motor.