News

Ce salarii au polițiștii din România în 2023. Cât câștigă un simplu agent în țara noastră

Polițiștii au primit majorări salariale în februarie, însă sunt în continuare nemulțumiți pentru că nu sunt răsplătiți așa cum și-ar dori.
08.03.2023 | 19:40
Ce salarii au politistii din Romania in 2023 Cat castiga un simplu agent in tara noastra
Ce salarii au polițiștii din România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, polițiștii au primit deja în plus pe lună între 180 și 450 de lei, în funcție de grad, însă sunt nemulțumiți. Oamenii legii consideră că majorarea nu acoperă nici măcar rata inflației, iar în realitatea salariile din Poliție nu sunt atât de mari.

Ce salariu are un polițist în România

Potrivit România TV, salariul de grad din Poliție e cuprins între 500 și 1.000 de lei. De obicei salariul pornește de la 500 de lei pentru cei aflați la început de drum și ajunge la 1.000 de lei pentru un chestor general de Poliție. Salariile nu sunt exagerat de mari dacă ne raportăm la restul veniturilor din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Concret, salariul de grad pentru un agent de poliție poate fi de 625 de lei, în timp ce un colonel ajunge la 900 de lei. Acestor salarii de grad li se adaugă sporuri precum salariul de funcție, sporul de pericol deosebit, de confidențialitate, de misiune permanentă sau chiar o compensație de chirie.

Și în acest ultim caz polițiștii consideră că statul îi nedreptățește pentru că primesc doar 389 de lei pe lună decontare de la stat pentru chirie, diferența fiind plătită din propriul buzunar. Decizia Guvernului de la începutul anului 2023 prevede că ”cuantumul soldei de grad și al salariului gradului profesional deținut de personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare se actualizează proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului”.

ADVERTISEMENT

Nu doar salariul îi nemulțumește pe polițiști ci și uniformele. Sindicatul Europol consideră că uniformele sunt ieftine și se strică rapid. Materialul este de cea mai proastă calitate, a cedat după primele 5 spălări. Croiala nu respectă specificațiile, nici măcar buzunarele nu pot fi folosite pentru că sunt prea mici, probabil pentru că voiau să facă economie de material.

Rezistența la uzură este inexistentă, materialul se sfâșie, scămoșează și fibra textilă se subțiază după primele spălări. Și cu milioanele de euro plătite, și cu materiale de cea mai proasta calitate, a transmis Sindicatul Europol.

ADVERTISEMENT

În replică, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a recunoscut aceste probleme, însă transmite că și ofițerii sunt de vină pentru că nu poartă cum trebuie uniformele. În urma semnalărilor realizate de unele sindicate și a informațiilor apărute în spațiul public, pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au solicitat celor 42 de unități teritoriale de poliție (DGPMB și IPJ-uri) să transmită dacă au semnalări din partea polițiștilor, cu privire la noua uniformă.

După primirea informărilor, reprezentanții I.G.P.R. au convocat reprezentanții operatorilor economici, pentru prezentarea aspectelor semnalate, solicitându-le schimbarea elementelor de uniformă, având în vedere că acestea sunt în perioada de garanție. De asemenea, echipamentele vor fi evaluate într-un laborator de specialitate.

ADVERTISEMENT

Facem precizarea că echipamentul se află în perioada de garanție, iar, în cazul unor semnalări, echipamentele vor fi schimbate pe cheltuiala furnizorului. Totodată, au fost transmise în teritoriu recomandări cu privire la portul corect al uniformei, în special cu privire la poziționarea corectă a centurii, a comentat IGPR situația.

ADVERTISEMENT