News

Ce trebuie să facă românii pentru a avea bani la pensie. Anunțul unui economist BNR

Românii trebuie să facă economi pentru a avea bani la pensie. Anunțul a fost făcut de un economist BNR
01.09.2021 | 07:41
Ce trebuie sa faca romanii pentru a avea bani la pensie Anuntul unui economist BNR
ADVERTISEMENT

Sistemul de pensii este pus în pericol de migrație și de natalitatea scăzută. Ambele fenomene sunt în creștere în România.

Finanțarea sistemului de pensii va fi o problemă majoră pentru țara noastră, a avertizat economistul Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR. El a sfătuit oamenii să facă economii pentru a avea bani la bătrânețe.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă românii pentru a avea bani la pensie. Anunțul unui economist BNR

„Cred că demografia este o mare problemă. Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu”, a spus Cristian Popa la Digi 24.

„Îmbătrânim, emigrăm, tinerii care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă se duc în alte țări pentru a munci și asta crește „bulgărele”. Generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare pentru finanțarea pensiilor,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Așadar, oamenii trebuie să facă economii pentru a avea bani la bătrânețe: „Dacă nu economisim pentru a avea niște venituri la pensionare, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori.”.

La data de 30 august, Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis un raport îngrijorător cu privire la evoluția demografică în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au notat că populația rezidentă din România, însemnând totalul oamenilor au locuit pe teritoriul țării în ultimele 12 luni, indiferent de cetățenie, este în scădere.

Ce a arătat raportul INS

Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică au arătat că, la 1 ianuarie 2021, România avea o populație de 19.186.000 persoane. Față de aceeași dată a anului trecut, numărul este mai mic cu 142.600 persoane.

ADVERTISEMENT

Cauzele principale ale scăderii sunt sporul natural negativ și emigrarea. Totodată, fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze.

Sunt 123,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani, au transmis specialiștii. Populația urbană reprezintă 53,6%. Majoritară este și populația de sex feminin, cu un procent de 51%.

„România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2020 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu aproape 29.000 persoane. În cursul anului 2020, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (54,1%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (60,5%),” a mai informat INS.

ADVERTISEMENT
Tags: