News

Ce trebuie să știe neapărat elevii de clasa a XII-a care susțin din 26 iunie examenul de Bacalaureat 2023. Ora la care încep probele, ce e strict interzis să faci și regulament BAC 2023 

Sfaturi utile pentru elevii de clasa a XII-a care susțin din 26 iunie examenul de Bacalaureat 2023. Ora la care încep probele scrise ale examenului, ce nu ai voie să faci și regulament BAC 2023 
25.06.2023 | 14:33
Ce trebuie sa stie neaparat elevii de clasa a XIIa care sustin din 26 iunie examenul de Bacalaureat 2023 Ora la care incep probele ce e strict interzis sa faci si regulament BAC 2023
Peste 130.500 de candidați s-au înscris pentru susținerea probelor în prima sesiune / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Start joc pentru elevii de clasa a XII-a care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat 2023. Sunt câteva detalii pe care aceștia trebuie să le cunoască înaintea debutului probelor scrise de BAC 2023. FANATIK te pune la curent cu fiecare chichiță a regulamentului și își explică exact ce să faci și cum să faci să fie bine. Ministerul Educației a publicat calendarul probelor scrise la bacalaureat. Pentru susținerea acestor probe în prima sesiune s-au înscris peste 130.500 de candidați.

Bacalaureat 2023. La ce oră încep, de fapt, probele

Elevii de clasa a XII-a care susțin examenul de Bacalaureat în 2023 trebuie să știe că probele încep la ora 9:00 dimineața și au un timp de durată de patru ore.

ADVERTISEMENT

Este important să ajungi la examen cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea acestuia pentru a evita întârzierile. Totodată, trebuie să ai asupra ta un act de identitate valabil și o fișă de înscriere care să ateste că te-ai înscris pentru examen.

Accesul în sală și timpul de lucru la BAC 2023

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute 3 ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

ADVERTISEMENT

Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Bacalaureat 2023. Timp de lucru la examen

Timpul de lucru la examenul de Bacalaureat în anul 2023 va fi stabilit conform regulamentelor emise de Ministerul Educației Naționale. În prezent, durata examenelor scrise se situează între 2 și 4 ore, în funcție de disciplină, iar examenele orale pot dura între 10 și 20 de minute.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca, în anii următori, aceste durate să fie ajustate în funcție de necesitățile și cerințele sistemului de învățământ. În mod normal, timpul de lucru alocat fiecărui examen este suficient pentru a permite elevilor să-și dezvolte argumentele și să-și exprime ideile în mod coerent și precis.

Bac 2023. Cu ce au voie elevii în sala de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

ADVERTISEMENT

Conform regulamentului de examen, elevii în sala de examen au voie:

  • Să aibă asupra lor actul de identitate (buletin, pașaport sau alt act valabil).
  • Să aibă cu ei un pix sau un stilou, și o riglă, dacă este necesar pentru completarea exercițiilor.
  • Să aibă un ceas de mână, fără funcții suplimentare (alarmă, cronometru etc.).
  • Să aibă fără excepție cu ei caietele de examen și biletelele pentru disciplinele care prevăd utilizarea lor.
  • Să nu comunice cu alte persoane din sală și să nu copieze de la alți elevi sau să îi ajute pe aceștia.
  • Să respecte regulile de conduită și să nu încerce să fraudeze examenul.

Este important ca elevii să fie bine informați cu privire la regulile de examen și să le respecte cu strictețe pentru a evita anularea lucrării sau alte consecințe negative.

Obiecte interzise la examenul de bacalaureat

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”.

Ce acte trebuie să ai la tine la BAC 2023

Așa cum deja am anunțat, este obligatoriu ca elevii să aibă asupra lor actul de identitate. Fără el nu o să puteți intra în examen. Așadar, în această seară, n-ar strică să verificați pentru a doua oară unde se află buletinul.

Modificări Bacalaureat 2023

Nu există mari modificări față de anii precedenți. Din punctul de vedere al elevului situația este cât se poate de clară. Regulamentul Bacalaureatului 2023 prevede că elevii trebuie să facă dovada că au învățat și stăpânesc conținutul predat în perioada de studiu în liceu. Prin urmare, este important să parcurgi cu atenție programele de învățământ și să acorzi timp suficient pregătirii pentru examen.

În concluzie, elevii de clasa a XII-a care susțin Bacalaureatul în 2023 trebuie să fie atenți la toate detaliile legate de examen și să respecte regulile prezentate în regulament, astfel încât să poată obține note bune și să reușească în viitorul lor profesional.

Calendarul probelor scrise pentru examenul de Bacalaureat 2023

„Luni, 26 iunie: Limba și literatura română. Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)

Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)

Joi, 29 iunie: Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

„Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale, la 7 iulie

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri)

Condiții de promovare

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: Recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; Susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; Obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.

Evaluare digitală în județul Călărași

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru lucrările scrise ale candidaților din județul Călărași vor fi evaluate digitalizat, în cadrul unui program-pilot derulat de Ministerul Educației.  Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecgte.edu.ro.

Sălile de examen, supravegheate video-audio

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.  În perioada alocată probelor scrise (26 – 29 iunie, între orele 8:00 – 16:00), Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități de organizare.

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin de ministru”.

ADVERTISEMENT