Life

Cea mai bătrână femeie din lume a murit la 128 de ani. Ce spunea Johanna Mazibuko în urmă cu câteva luni

Johanna Mazibuko, despre care se spune că ar fi cea mai bătrână femeie din lume, s-a stins din viață la vârsta de 128 de ani. Care este povestea ei și ce declara femeia în trecut?
08.03.2023 | 15:29
Cea mai batrana femeie din lume a murit la 128 de ani Ce spunea Johanna Mazibuko in urma cu cateva luni
Cea mai bătrână femeie din lume, Johanna Mazibuko, a murit la 128 de ani. Sursă foto: Daily Mail / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O femeie despre care se spune că ar fi cea mai bătrână persoană din lume a murit în Africa de Sud la vârsta de 128 de ani, după ce a trăit în trei secole diferite. Este vorba despre Johanna Mazibuko, mamă a șapte copii, care s-a stins din viață în locuința sa din Jouberton, provincia de nord-vest, la data de 3 martie.

Cea mai bătrână femeie din lume a murit la 128 de ani

Trebuie menționat faptul că Johanna Mazibuko urma să împlinească 29 de ani în luna mai a acestui an, potrivit rapoartelor locale. Surse au declarat ulterior că cea mai bătrână femeie din lume avea documente de identitate care dovedesc că s-a născut la 11 mai 1894 și a crescut la o fermă de porumb.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceasta nu a mers niciodată la școală și nu știa să citească sau să scrie, au spus sursele citate. În ceea ce privește cauza morții, într-un interviu acordat pentru News24, Thandiwe Wesinyana, îngrijitoarea și totodată nora ei, a declarat că este posibil ca Mazibuko să fi murit în urma unui atac cerebral.

Amintim că în ziua în care a împlinit 128 de ani, Johanna Mazibuko făcea o serie de declarații controversate. Aceasta susținea că nu înțelege de ce trăiește atât de mult și de asemenea nu găsește nici rostul vieții, având în vedere că doar stă și nu poate să facă nimic.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Johanna Mazibuko de ziua ei

“Sunt uimită de ce sunt încă aici după atâția ani. De ce sunt încă aici? Oamenii din jurul meu au murit. Când voi muri? Ce rost mai are să fiu în viață? Lumea m-a obosit pentru că stau aici și nu fac nimic”, dezvăluia femeia, anul trecut.

Și totuși care este povestea Johannei Mazibuk? Cea mai bătrână femeie din lume a mai avut alți 11 frați și surori, dintre care doar trei mai mici sunt încă în viață. Aceasta a crescut la fermă și nu se plânge deloc de acea perioadă, pe care însă nici nu și-o amintește prea bine.

ADVERTISEMENT

De asemenea, femeia mai povestea la un moment dat că a crescut sănătos, mânca legume proaspete, dar și lapte, iar uneori sunt momente în care astfel de lucruri îi lipsesc destul de tare, având în vedere că mâncarea modernă este la mare căutarea, notează Daily Mail.

“Am trăit atât de bine la ferme. Nu existau probleme pe atunci. Nu-mi amintesc bine copilăria mea, dar îmi amintesc o infestare cu lăcuste. (…). Am crescut sănătos, mâncând mai ales lapte proaspăt și spanac sălbatic. Acum mănânc mâncare modernă. M-am obișnuit cu ea, dar îmi lipsește mâncarea cu care am crescut”, mai povestea aceasta.

ADVERTISEMENT

Johanna Mazibuko a avut 50 de nepoți și șapte copii

Johanna Mazibuko a fost căsătorită cu un văduv, însă nu își amintește momentul exact, ci doar faptul că el avea vaci, iar ea făcea un. Cei doi au avut împreună șapte copii, dintre care doar doi mai trăiesc și de asemenea, mai au peste 50 de nepoți, dar și alți strănepoți.

Mazibuko a supraviețuit și ambelor războaie mondiale, precum și celor două pandemii globale, Covid-19 și gripa spaniolă și de asemenea în viață în timpul domniei reginei Victoria în Marea Britanie, a primului zbor al fratelui Wright și a primei revoluții rusești.

Cea care a avut grijă de ea în ultimele zile din viață a declarat că a dus-o la spital pe femeie la data de 14 februarie. Aceasta fost tratată pentru un accident vascular cerebral, iar mai apoi fost externată pe 28 februarie. Trei zile mai târziu, femeia s-a stins din viață acasă.

ADVERTISEMENT
Tags: